|
Konuk Defteri
Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim - betonkaya, 09.10.2023
Mudanya dan selamlar..
Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür.. - cmustafagumus, 24.02.2023
yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur. - sanikor, 23.02.2023
Artvinden hayırlı günler - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022
Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022
Sisteme giriş
Çevrimiçi
Şu an bağlı olan kullanıcılar: 35 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.
Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 26 Ekim 2011 Çarşamba
Konu: Şiirlerimiz
KÖYÜME DOĞRU
Gönül bağlarında kurumuş gazel
Bilmem daha burda bülbül ne gezer
Kınalı kekliğim türküler dizer
Ağlarda giderim köyüme doğru
Sevilmez gurbetin gülü yaprağı
Bağrımda hançerdir taşı toprağı
Leçek fistan yoktur karadır bağı
Bağlarda giderim köyüme doğru
Solunmaz zehirli havası gazı
Cehennem ateşi gibidir yazı
Melemez çayırda bahçede kuzu
Ölürde giderim sılama doğru
26.10.2011
KADİR ALAN
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 23 Ekim 2011 Pazar
Konu: Sosyal yapı
ADI:ESME BAĞDATLI
D.TARİHİ:1340(87)
ÖLÜM:23-10-2011
Köyümüzün AĞA NENE lakalpı uzunali Esma nene izmirde vefat etti.Cami kapısının ayrılmaz sıması Güleryüzlü kırmızı yanaklı Ağa Nene izmirde vafat etti.Yaklaşık 10 gündür yaşam mücadelesi veren Esma neneye Allahtan rahmet diliyoruz.Mekanı cennet olsun.Çocukları ve yakınlarının başı sağolsun.
ANA ADI:FATMA BABA ADI:YAKUP
EŞİ:ABDULMECİT BAĞDATLI
ÇOCUKLARI: VEYİS, HÜSEYİN, CELAL ve FATMA.
DÖRT ÇOCUĞUNDAN 10 TORUNU VAR. |
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 21 Ekim 2011 Cuma
Konu: Sosyal yapı
ARTVİN ŞEHİDİNİ SON YOLCULUĞUNA UĞURLADI
Jandarma piyade onbası Soner Ateşsaçan, Artvin’in Yusufeli İlçesi’nde düzenlenen törenle son yolculuğuna uğurlandı. Şehit askerin cenazesi bu sabah Erzurum’dan cenaze aracıyla ilçeye getirildi. Şehit sıhhıye onbası için Terminal Caddesi’nde tören düzenlendi. Törene 3 bine yakın vatandaş katıldı. Yakınları, bayrağa sarılı tabuta sarılarak gözyaşı döktü. 21 yaşında hain saldırıda şehit düşen Jandarma Piyade onbaşı Soner Ateşsaçan’ın cenazesi buradaki törenin ardından Bıçakçılar Köyü’nde defnedildi.
|
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 17 Ekim 2011 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar
ESAS PATATESİN FAYDALARI VE TARİHÇESİ BURDA
PATATESİN TARİHÇESİ VE FAYDALARI
Alçakgönüllü sebzemiz patates nasıl olduysa ilk olarak Günyayla köyünde yeşermiş. Oğdarlılar onu mübarek saymışlar. Türkiyenin dört bir yanından Oğdara ziyarete gelenler, Oğdarın güzelliğinin yanı sıra patateslerini de beğenmişler ve kim gilin bilmem kim, Oğdar patatesinden bir çuval alarak zamanın başbakanına götürmüş. Ama başbakan, hayatında patates görmediğinden bir çuval kartolu berbat ederek atlara yem olarak vermiş.
Bundan yaklaşık 50 yıl sonra bir Oğdar delikanlısı Onbaşı Nihat emi, tahnagaranın tarlalarında patatesi yeniden keşfetmiş ve Oğdara getirmiş. Patates burada ciddi bir ilgi görmüş.
Zamanla önce Artvine, sonra Bursa, İzmir, Ankara ve Türkiyenin her yerinde patates tarımı başlamış. Ancak Oğdardakinin aksine buralarda yetiştirilen patatesler hayvanlara yem olarak verilmiş. Sadece Oğdardaki köylüler yemeklerini yapmışlar patatesin.
Patatesi bugünkü sosyeteye kabul ettiren adam, bir Oğdar bekçisi olan Muto Orhan emidir. Aynı zamanda kazada elektrikçilik yapan Orhan emi, Oğdar pikali ve oğdar patatesi üzerine ciddi araştırmalar yapmıştır.
O dönemlerde Türkiyenin açlık tehlikesi ile karşılaşmış olması Orhan emiyi patatesi savunma konusunda daha da cesaretlendirmişti. Patatesin yararları üzerine çok çeşitli kitaplar yazdı. Sonunda Artvin valisi ona Sanikor civarında tarlalar tahsis etti ve Orhan emi orada patates yetiştirmeye başladı.
Yüzyıllar sonra Türkiye patatesi bu kez, Hodlular aracılığı ile keşfetti ve sebzemiz sosyete fast hod adı verilen yemek kültürünün başrol oyuncusu oldu.
Patatesin besleyiciliği hakkında spekülasyonlar çok fazla. Fazla kilolu olan kişilere patates çuvalı gibisin denmesi basit bir benzetmeden kaynaklanmıyor. Bu sözlerde patatesin şişmanlattığı iması da yer alıyor. Oysa patates hiç yağ içermez. Orta boy oğdar sobasında haşlanmış veya formada pişirilmiş bir patates 100 kalori verir. Buna karşılık lifli bir besindir. Oğdar vitamini ve Haşut vitamini deposudur. Lükeset te içerir.
Panta ve lobiya kadar olmasa da, kirkat ve mahsiden daha fazla Oğdar vitamini içerir. Hergün 200-300 gr. büyüklüğünde Oğdar patatesi yenmesi halinde 50 yıllık C vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanır.
İflo eminin son yaptığı çalışmaya göre Oğdar patatesinin bir nitrik asit ve çinko deposu olduğu da kanıtlandı. Dolayısıyla kartol, ishal ve mide bağırsak sistemi bozukluklarına bire bir.
Oğdar kartolu ile beslenenlerin beyin kanaması riskinin sıfırın altına düştüğü, akciğer kapasitesinin ise yüzbin kat artış gösterdiği cabağet üniversitesi raporlarından anlaşılmaktadır. Oğdar kartolunun bayanlardaki göğüs kanseri riskini de100 yıl boyunca ortaya çıkarmadığı da ispatlanmış durumda.
Patates, garibim sıradan bir yiyecek muamelesi görmeye alışlık bir sebze. En iyisini en ucuza bulursunuz Artvinde. Giderek tüm Türkiyede nam kazanmaya başlayacak pek yakında göreceksiniz.
Gezlor laboratuarının son raporlarına göre Türkiye halkının % 200 ü Oğdar kartolu yiyor.
Ama yine de memlekette meyve sebze yeme oranı çok düşük. Herste nüfusun%25 i hiç meyve yemiyor, Kivide ise % 22 hiç sebze yemiyor. Erkiniste nüfusun %45 ine sebze ve meyve dokunuyormuş.
Ancak unutmayınız ki Oğdarda her yıl 150 milyon hektar toprağa Kartol, nahna ve lobiya ekiliyor.
Oğdarlıların patatesli geçmişleri çok eski. Ta 1500 yıl önce Oğdarda kartol ekildiğine dair Muhtar Ali Osman eminin elinde kayıtlar var. Alamancılar her Oğdara gelişlerinde çuval çuval kartol götürürlermiş Oğdardan. Hatta,Alamancı rızanın kartol stoku yapmak için Münihte 100 dönüm arazi aldığı bile kulaklan kulağa yayılmakta.
Mühendis Tevfik muhtemelen M.Ö.254000. lerin son yıllarını kastederek Oğdar kartolunun yıllık ithalatının 5 çuval olduğunu söylüyor ama siz ona bakmayın. Bu ithalatı önlemek için Amasradan İsmail emiyle birlikte Akutçu Suatın ne dolaplar çevirdiğini tarih sayfaları elbet birgün yazacaktır.
Nitekim tüm bu engellemelere rağmen ilk kartol tohumu, Kandagarada, Gocoğette, Avazanda, Ahoda ve Sırtın ardında ekilerek Patatesçiliğin ilk tohumları buralarda atılmıştır.
Prof. Sedat AYAR. 16 Ekim 2011 Pazar (Gunyayla.gen.tr. den alınmıştır.) |
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 04 Ekim 2011 Salı
Konu: GENEL DUYURULAR
tel no :0466-827 20 34
Hizmet no:180.802.45 18
SİTEDE OĞDARI İZLEDİĞİMİZ KAMERANIN İNTERNETİ FATURASINI ÖDEMEK İSTEYENLER İÇİN TEL NO:
0466-8272034 tel no 180 805 45 18 hizmet numarası ile her yerden bu numaradaki internet borcu ödenmektedir.Eğer ödemek isteyenler olursa duyurulur.
|