Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
4 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Konu: Oğdar yemekleri

Bu başlık altında yayınlanan yazılar

    12   >

ÇOEBALARIMIZ AŞLARIMIZ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 09 Nisan 2015 Perşembe
Konu: Oğdar yemekleri 

1. (Nişoşlu) Yoğurt Çorbası

Nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır ve özellikle Artvin'in iç kesimlerinde yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır.

2. (Beyaz) Lahana Çorbası

Beyaz lahana ince ince doğranarak yoğurt ve çok az un ile yapılan bulamaça su katılarak nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır. Özellikle Artvin'in iç kesimlerinde ; yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır.
3. (Gemdimalı) Süt Çorbası

Gendima (haşlanıp güneşte kurutulmuş buğday tanesi) ile su yerine süt katılarak yapılır.Bir tür, bol sütlü şekersiz (tercihe göre tuz katılabilir) sıcak sütlaç tadını andırır. Özellikle reyhan ve nane katılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır.
4. Kesme (Mantılı Süt Yemeği)

Kesme (parça halinde içi boş mantı) su yerine süt katılarak yapılan bir tür çorbadır.

5. Kesme Çorbası

İçine erişte biçiminde kesilmiş ev makarnası katılarak siyah mercimek ile yapılır.Üzerine tercihe göre sirke dökülerek servis yapılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır.

6. Çinçar (ısırgan otu) Çorbası

Çinçar (ısırgan otu) ile yapıla daha çok sahil ve sahile yakın yerlerde yaygındır.

7. Şalgam çorbası

Şalgam (pancar) otu, un, yoğurt ve/veya taze kaymak bulamaçı ile yapılan bu çorba türü daha çok dağ köylerinde yaygındır.

YEMEKLERİMİZ,AŞLARIMIZ,EKMEKLERİMİZ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 09 Nisan 2015 Perşembe
Konu: Oğdar yemekleri 


HAŞIL
Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tere yağ veya ayran konur. Kaşıkla alınan papa tere yağ veya yarana bandırırlarak yenir.

ÇADI DÜGMECİ
Yeni pişmiş mısır ekmeği tere yağ ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelene dek kaşık veya elle yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile afiyetle yenir.

KETE
Fırın , kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek.

Tandır Ekmeği

Ağırlıklı sahil ilçeleri dışındaki yerlerde, esmer buğday unu ile topraktan yapılan tandırlarda odun ateşi ile pişirilen lezzetli bir ekmek türüdür.Evin ailenin ihtiyacına göre 2 tandır,3 tandır ekmek vurulur,ekmekler tahta teknelerde ambarlarda saklanarak 8-10 yenilir.
Mısır Ekmeği (Çadi)
Mısır unu ile pileki veya kuzine sobada pişirilir.
Pileki Ekmeği

Kilden yapılmış tepsi büyüklüğünde iki plaka içinde buğday veya genellikle mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Pileki ekmeği, halen bulunmakla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte maalesef kaybolamaya yüz tutmaktadır.

LAVAŞ

İnce hamurdan yapılmış pide şeklinde pikalda veya tavada pişirilir.Sıcakken üstüne sarıyağ sürülerek yenir.Lavaşın kalın şekilde pişirilmesine BAZLAMA denir.

Lokum

Mayalı hamur ekmek kıvamında çorba hacminde top Şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir.

BİŞİ

Mayalı hamur ekmek kıvamında iki avuç içi büyüklüğünde ince yuvarlak pide şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir.

MAKARLAMA

Mayalı hamur muska veya makarna şeklinde içine kıyma konmadan makarna gibi pişirilir. Üzerine kırılmış ceviz,lor veya sarmısaklı yoğur ve tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

AHİSKA YEMEKLERİ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 27 Kasım 2013 Çarşamba
Konu: Oğdar yemekleri 

ÇİNÇAR ÇORBASI
( Isırgan otu) Çinçarlar ayıklanır,yıkanır ve doğranır.Suda haşlanır.Bir yumurta,peynir ve birazda un karıştırılarak haşlama tenceresine ilave edilerek karıştırılır.Tavada tere yağı, yumurta kızartılarak ilave edilebilir.İstenirse bulgur katılarak yapılabilir.

KIZILCIK EKŞİSİ ÇORBASI
(Koruh aşı) Umaç çorbasında tarif edildiği gibi hamur elde edilir.Bu hamurlar suda haşlanır.İçine kızılcık şurubu katılır, kaynatılır.

LENGER KEBABI
Soyulmuş patatesler doğranır.Bir tepsiye dökülür.Parça et ve soğan ve tereyağıyla birlikte fırına sürülür.

PUÇİKO
Kurutulmuş taze fasulyeler pişirilir.Suyu süzülür. İçine bulgur veya gendime konularak kaynatılır.Tavada salça ve soğanla kavrulan yağ (anuğ) katılır. Lora sarımsak doğranıp sos yapılarak üzerine dökülüp servis yapılır.

HASUTA
Pekmez suda açılır,biraz un katılır.Tencereye dökülerek karıştırılır.Piştikten sonra tabaklara alınır.Üzerine eritilmiş tereyağı dökülür.

SİNOR (SİRON)
Böreklik açılan yufkalar sacda pişirilir. Rulo haline getirilerek iki parmak eninde kesilir.Tepsilere dizilerek fırında kızartılır. Yenileceği zaman bir kaba dizilir.Ilık su ile ıslatılır.Üzerine yoğurt ve yağ dökülerek yenir.

ERİŞTE
Yufkalar sacda pişirilir. Rulo haline getirilir.Bu rulo,makarna gibi ince ince kesilir.Fırında veya pilekide kavrulur. Bir kaba alınır. Üzerine ılık su dökerek ıslatılır.Eritilmiş tereyağı dökülerek ramazanlarda yenir.

BÖREK
Yufkalar açılıp pişirilir.Üst üste konarak saklanır. Yenileceği zaman ıslatılır bir tepsiye üst üste konur.Yufkaların arasına yağ ve ceviz konur. Hafif ateşte pişirilerek yenir.

KATMER
Yufkalar açılıp bir tepsiye dizilir.Bu yufkaların arsına ceviz içi ve tereyağı konulur. Fırında pişirilerek yenir.

LOKUM
Hamur sıvı şekilde yoğrulur.Elle alınıp,yumrukla sıkılır.Kaşıkla alınarak kızgın yağa atılır.Kızardıktan sonra çıkarılır. Bal ve pekmezle yenir.

BİŞİ
Mayalı hamur yuvarlak bir şekilde açılır. Tavada kızgın yağda pişirilir.

HELVA
Un yağda kavrulur.Dut pekmezi dökülerek karıştırılır.Elle yumurta büyüklüğünde şekiller verilerek servis yapılır.

KABAK ÇORBASI
Kabak,bir tencerede suyun içinde pişirildikten sonra soyulup ezilir.Lapaya süt dökülerek karıştırılır.Tekrar kaynatılarak,indirilip servis yapılır.

KAYSİFE
Kurutulmuş erikler sıcak suda haşlanır.Haşlanmış erikler ekşiyse biraz şeker katılır.Bir tabağa alınır.Üzerine tereyağı ve ceviz içi dökülerek yenir.

PATATES KAVURMASI
Haşlanmış patatesler soyulur, ufalanır. Yağda soğan kavrulur,yumurta da kırılır. Patatesle birlikte tuz konularak kavrulur.


BİZE HANGİSİ BENZİYOR
Sayfayı yazdırmaya hazırla

KEFİR

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 14 Ekim 2010 Perşembe
Konu: Oğdar yemekleri 
Ana vatanı kafkaslar olan ve yıllıardan beri tüketilen bir içecek olan kefir ile Türk halkı ne yazık ki daha yeni yeni kavuşabildi. Çoğu eve daha girememiş, çoğu insan tarafından hala bilinmeyen bu içeceğin faydaları ise saymakla bitmez. Mide ve bağırsak sağlığınızı korumak, uykusuzluğu ortadan kaldırmak, cildi güzelleştirmek, kansere karşı koruyuculuk sağlamak gibi bir çok özelliği olan kefir emziklilik döneminde de tüketildiği zaman anne sütünün kalitesini ve miktarını artırmaktadır. Havaların soğuduğu bu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bizi hastalıklara karşı koruyacak olan kefiri her gün 1-2 bardak tüketmenizi öneriyorum.
Herkese sağlıklı günler dilerim...

Başak DEMİRHAN
Devamını oku... 'KEFİR' (48 harf daha var) Sayfayı yazdırmaya hazırla

GELENKSEL YİYECEKLERİMİZ BİŞİ

Tarih: 07 Haziran 2010 Pazartesi
Konu: Oğdar yemekleri 
BİŞİ.

GELENEKSEL HAMURLU YİYECEĞİMİZ;

Oğdarda yaşamak sevgi ister,fedakarlık ister,güç ister kuvvet ister.Arazı dağınık yollar engebeli,işler ağır ve çok.
O yüzden insanların kuvvetli yemeleri lazım unlu ve yağlı yiyecekler ağır zor hayat şartlarında insanları ayakta tutan yiyecektir.
Eskiden yağlı yemek kimseyi rahatsız etmez göbek yapmaz kolsetrol yapmazdı.
İnsanlar komşuları kurban yada etlik keserken gördükleri zaman YAĞLI OLSUN derlerdi.Yağsız et bile yenmezdi.
İşte Bişi de böyle bir yiyecek.Irgat günlerinde,tarla koşarken,odun biçerken ot sap biçerken harman savururken mutlaka yapılırdı.

    12   >