Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
3 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Arşiv

<   1112131415161626364656667686970717273747576777879808182838485868797107117127137147157167177187197207217   >

ÇOÇ ÇİÇEĞİ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 06 Mart 2014 Perşembe
Konu: Sosyal yapı 
Köyümüzün Yaylalarında yer alan ÇOÇ ta yetişen bu çiçekler ilk baharda açarlar.Batak sulu yerlerde yetişirler Asıl Adı ÇULHA Çiçeğidir.
Kokusu çok güzeldir.

Sayfayı yazdırmaya hazırla

YOLLARIMIZ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 28 Şubat 2014 Cuma
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 

ARTVİN DE YAYIN YAPAN 08 HABER GAZETESİNDEN;

Deriner Barajı’nın sular altında bıraktığı yollar köylerin mesafelerini de artırıyor. Yusufeli Erenköy, Kirazalan (Hers) ve Günyayla (Oğdar) köylerinin yolu yapılan yeni yol projesi gereği 12 kilometre uzayacak.
ERENKÖY- GÜNYAYLA KİRAZALAN KÖYLÜLERİ BABASI
ASLEN OĞDARLI OLAN EFKAN ALA’DAN YARDIM İSTİYOR
Deriner Barajı’nın sular altında bıraktığı yollar köylerin mesafelerini de artırıyor. Yusufeli Erenköy, Kirazalan (Hers) ve Günyayla (Oğdar) köylerinin yolu yapılan yeni yol projesi gereği 12 kilometre uzayacak. Bu vadide oturan köylüler bundan oldukça rahatsız. Yetkililerden köy yolunda başlayan tünelin çıkışına yakın bir yerde viyadük istediklerini belirtiyorlar. Yapılan ölçümlerde bu viyadükün 170 metre uzunluğunda olacağını, şu anda yapılan ve heyelanlı alandan geçiş nedeniyle tünellerin yapıldığını ve yol eğiminin standartların dışına çıkılarak %11’lere çıktığını belirterek, daha önce ısrar ettikleri viyadük’ü istiyor.
Daha önce 08 Haber gazetesi Başyazarı Sami Özçelik’e konuşan Erenköy Başağzası Hüseyin bilgin şu ifadeleri kullanmıştı:
RİCAMIZ TÜNEL ÇIKIŞININ OLDUĞU YERE 170 METRELİK BİR VİYADÜKTÜR
“Sayın Valimizden, milletvekilimizden, DSİ’den ricamız şudur: Erenköy, Günyayla ve Kirazalan köyleri aynı vadide birbirlerine yakın yerde bulunuyor. Size tam bilgilerini vereyim. Sular altında kalacak olan Pit Köprüsü’nden dönüldüğünde Kirazalan 12, Erenköy 14 ve Günyayla ise 19 km mesafede yer alıyor. Bu köyler boş köyler değildir. Kalabalık nüfusa sahiptir. Ricamız şudur: Köyümüz yolu üzerinde bir tünel açılmaya başlanıyor. Bu tünelin boyu 400 metre civarında olacak. Tünelin çıkışının bulunduğu yerden karşından bir viyadük yapılması. Biz mesafeyi ölçtürdük. Viyadükün yapılacağı yer ile burası arasında 170 metrelik bir mesafe var. Ancak yapılan projede ise; Demikent’in doğusundan bir viyadük geçiyor. Buradan 6 kilometrelik bir mesafe ile geriye doğru bu tünele yol yapılıyor. Bu arada geçişin yapılacağı yer ise heyelanlı olup oraya yapılacak olan altyapı, sanat yapıları için harcanacak para, bunun yanında 6 kilometrelik yol bu köyü de yararak büyük zarar verecek. Oysa bizim dediğimiz kuru zeytinlik denen yerden karşıya 170 metrelik viyadük ile çok daha ucuza ve yol kısaltılarak bir proje gerçekleşebilir.”demişti.
DOKUZ AY ÖNCE KÖYLÜLERİN SÖYLEDİĞİ ŞEYLER GERÇEK OLDU!
Yaklaşık 9 ay önce yapılan bu haberin ne kadar gerçekçi olduğu ve köylülerin söylediği gibi yolun hem uzaması hem de çok eğimli olmasıyla, bunun yanında heyelanlı alanda birçok tünelin yapılması masrafları katlamış ve köylüleri haklı çıkarmış oldu.
KÖYLÜLER OĞDARLI OLAN İÇİŞLERİ BAKANI EFKAN ALA’NIN BABASINA GİDECEK
Erenköy sakinlerinden Evren Bilgili’nin verdiği bilgiye göre, Aynı istikamette bulunan köylerin ancak bahsedilen yerde yapılacak viyadük ile rahat ulaşım sağlayacak yolu yapmanın mümkün olabileceğini belirten köylüler, bu isteklerinde ısrarlı. Bunu yaptırmak için her türlü demokratik ve hukuki haklarını kullanacaklarını hatta aslen Oğdarlı (Günyayla) köyünden olan İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın babasının evine Oltu’ya giderek bu konuda destek isteyeceklerini de dile getiren havza köylüleri;
SU ALTINDA KALACAK DEVASA TÜNELLERE PARA ACINMIYOR DA BİZİM KÖYLERİMİZİN
YOLUNU KISALTACAK GÜVENLİ HALE GETİRECEK VİYADÜK İÇİN Mİ ACINIYOR!
“Biz daha önce de söyledik. Bu yol yapılırken 12 kilometre uzayacak dedik. Oysa 170 metrelik bir viyadük hem üç köyü rahatlatacak, hem şu an yapılan yol istikametinde bulunan köyleri. Yada bize Çağlayan tarafından tünelle geçiş versinler. Bakın bile bile su altında kalacak olan Yusufeli Barajının bulunduğu yerde devasa tünel yapılıyor, Berta için viyadük yapılıyor ama bizim köylere gelince de bir viyadük’ün ne kadar maliyeti var biliyor musunuz diye soru soruluyor. Biz bunu kabul edemiyoruz. Bize haksızlık yapıldığını düşünüyoruz. Erkinis tarafı heyelandır dedik, oraya dokunmayın dedik, anlatamadık. Şimdi tünelle geçmeye çalışıyorlar. Bu kadar masrafa yazık değil mi?
BİZ HER TÜRLÜ KUKUKİ VE DEMOKRATİK HAKLARIMIZI KULLANACAĞIZ
Şayet yolu yapan firma bizim önerimizi, isteğimizi yapmazsa biz hukuki ve demokratik haklarımız kullanacağız. Hem firma yetkililerini, hem bürokratları, hem de ilgili kurum ve kuruluşları bu konuda göreve davet edeceğiz. İçişleri Bakanımız Sayın Efkan Ala her ne kadar Erzurumlu deseler de babası bizim Oğdarlıdır. Yolu uzatılan, standart dışı ve eğimi %11’i aşan şekilde alalade yapılmış yolun istikametinde yer alan bu köyde aynı şekilde etkileniyor.
BU YOLU BU ŞEKİLDE YAPACAKLARSA HİÇ YAPMASINLAR
Bu yolu bu şekilde yapacaklarsa hiç yapmasınlar zahmet etmesinler. Biz bu yolu baypas edecek viyadük yapılmasını istiyoruz ve ısrar ediyoruz. Burada yaşayan insanlarımız heyelanlı alnı da tehlikeli yerleri de en iyi mühendislerden daha iyi bilir. Ne oldu? Heyelanlı alana dokunmayın dedik, dinlemediler. Şimdi yeni masraflar yapılıyor. Yazıktır, günahtır.” İfadelerine yer verdikler.
SAYIN VALİMİZDEN, MİLLETVEKİLİMİZDEN RİCA EDİYORUZ
Dokuz ay önce 08 Haber’e konuşan Başağza Hüseyin Bilgili şu ifadelerle yetililere seslenmişti: Bu konuda eğer köylülerin de burada olduğu bir fotoğraf isterseniz bir gün belirleyelim gelin onları burada dinleyin. Ama ben sizi burada bulmuşken bu şansımı değerlendirmek istiyorum. Ben biliyorum ki; yerel medya oldukça güçlüdür. Ve Sayın Valimizin ve diğer bürokratlarımın hatta Ankara’nın tüm yerel gazete ve bölge kanallarını takip ettiklerini bildiğim için buradan birkaç isteğimizi rica edeceğim.
BİZ HERŞEYİMİZİ DEVLETİMİZE FEDA ETMİŞ, “VATAN SAĞ OLSUN” DİYEN YURTTAŞLARIZ
Henüz fırsatımız varken; Sayın Valimizden, DSİ Bölge Müdürlüğünden ve milletvekilimizden bu konuda çalışma yapmasını rica ediyoruz. Biz Çoruh Vadisi’ni, bağlarımızı her şeyimizi devletimize feda etmiş ve devletimiz sağ olsun diyen yurttaşlarız. Bu isteğimiz eğer değerlendirilirse çok memnun olacağız. Dediğim gibi isterseniz köylülerimizi de bir araya getirip üç köy halkı ile bu isteğimizi fotoğraflayabilirsiniz. Bunu istemek de hakkımızdır diye düşünüyor, yerel basınımıza bizlerle yetkililer arasında köprü görevi gördüğünüz ve sorunlarımızı duyurduğunuz için çok teşekkür ediyorum” dedi.
Bu haber 161 kez okundu.

Yazan :
Kaynak : Sami ÖZÇELİK
Sayfayı yazdırmaya hazırla

BAŞSAĞLIĞI

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 26 Şubat 2014 Çarşamba
Konu: GENEL DUYURULAR 
Uzun süredir tedavi gören Artvin Devlet hastahanesinde çalışan köylümüz;

Artvin de Oturan Halil oğlu Hasan Demirhan vefat etti.Cenazesi yarın ikindi namazında Artvin de toprağa verilecektir.Demirhan Ailesine ve tüm köylülerimize Başsağlığı dileriz.

OĞDARLILAR DERNEĞİ
Sayfayı yazdırmaya hazırla

HARMAN MAKİNESİ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 25 Aralık 2013 Çarşamba
Konu: Gelenekler 
HARMAN SAVURMA MAKİNESİ.

Oğdarda ekilen ekinler yeriştiği harmanda koşulup sap saman tahıl ayrıldığı zaman en çok ihtiyaç duyulan alettir.
Samanla tahılın ayrılması için kullanılır.Köyde her evde olmazdı.Harmanı bol olan evde ustası olan ailelerde bulunurdu.
Saman iyice kırılıp küçülünce hayvanların yiyeceği şekle gelip tahıldan ayrılınca ..HARMAN ÇIKTI..deriz.
İşte o zaman saman harmanın bir köşesine yığılır.Harman makinese yoksa komşudan yine komşuların yardımı ile getirilir.Makine ağır ve büyük olduğu için en 4 kişi ile getirilir.
Harman savurma işi genelde komşularla beraber eğlenerek çalışarak yapılır.Zor bir iştir.harman savurmak.
Genelde erkekler makinenin klunu çevirir başka erkek varsa yabayla veya büyük dirgenle samanı makinenin harosuna-deposuna döker.Kadınlar Makinenin önüne serilen cecimde tahılı ileri çekerler.
Makinenin arkasına dabiri görevlidir.Arkaya çok saman ve ince toz verdiğinden yüzünü örtü ile saran birisi arkada biriken samanları kenara alır.
Makinenin kolunun çevirmek zor olduğundan değiştirilerek yapılır.
Samanın savrulması bittiğinden kalın elek değiştirilip tahıl yeniden savrulur.Bu sefer tahılın tozu toprağı temizlemek için yapılır.Çocukların eğlenceli işi burada başlar.Makinenin üstünde ki haroya dökülen tahılı yavaşça eleğe vermek için biri makinenin üstüne çıkar.
Temizlenen tahıller çuvallara doldurulup ambara taşınır.Samanlar delikten aşağı mereğe doldurulur.
Harman zamanı şikerde kızılcık ve erik zamanı olduğunda genelde harmana bir tepsi kızılcık gelir .sunun içinde soğuyan kızılcık yorgunluğa birebir gelir.

Hey gidi günler heyy.
Sayfayı yazdırmaya hazırla

BİLENLER GELSİN

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 23 Aralık 2013 Pazartesi
Konu: Şiirlerimiz 
BİLENLER GELSİN

Hasreti başıma vurdu Oğdarın
Bu derdi başımdan alanlar gelsin
Peş peşe dizdiğim bu soruların
Hakkıyla cavabın verenler gelsin

O nedir Oğdarın kış örtüsüdür
O nedir gelinin asil süsüdür
O nedir otların has örgüsüdür
Bunları tam tekmil bilenler gelsin

Oğdarın en güzel mevsimi nedir?
Oğdarda kötülük olmaz nedendir
Oğdara ulaşan yol neredendir?
Bunların hepsini bilenler gelsin

Ne zaman kurulmuş, nerde kurulmuş
Kaç millet yaşamış, kimler oturmuş
Düşmanın şerrinden nasıl kurtulmuş
Bu işin sırrını bilenler gelsin

Bir salor ağacı kabri başında
Ne yazar mübarek mezar taşında
Ne zaman, nerede ve kaç yaşında
Kim vefat etmiştir bilenler gelsin

Kaç tane öğretmen bizi eğitti
Kaç tane muhtara makamlık etti
Kaç ebe, kaç imam geldi de gitti
İsmiyle teke tek bilenler gelsin

İlk okul ne zaman hizmete girdi
Ne zaman halloldu içme su derdi
İlk dersi kim kime ne zaman verdi
Adını sanını bilenler gelsin

Şikerden Oğdara kaç mezra vardır
Ne zaman kar yağar, kaç ay bahardır
Kimlere geniştir, kimlere dardır
Lisani hal ile bilenler gelsin

Deyçire nenenin ne idi adı
Tutiya nenenin neydi soyadı
Kara nene kimdi, kaç yıl yaşadı
Soyunu sopunu soranlar gelsin

Şimdilik bu kadar her ne olursa
Beş senede bitmez fazla uzarsa
Herkese açıktır kim ne yazarsa
Sedata cevabı verenler gelsin

SEDAT AYAR
Sayfayı yazdırmaya hazırla

<   1112131415161626364656667686970717273747576777879808182838485868797107117127137147157167177187197207217   >