Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
3 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

OĞDARIN ŞİFALI BİTKİLERİ

Yayın tarihi: 17 Ekim 2009 Cumartesi, 750 kez okundu.
Konu: Şiirlerimiz 

Biraz neşe, biraz nostalji. Eski defterlerden karıştırdım.
OĞDAR SEBZE VE MEYVELERİNİN FAYDALARI
Oğdar Kartolu : Kartolus Oğdarus diye de adlandırılan bu besin maddesi, her türlü hasret acısına, ayrılık derdine son derece iyi gelmekte olup, beyaz cinsinden formada pişirilerek elde edilen ve çilaka lor denilen antibiyotikle beraber yenilen kısmının ölüm hariç her derde çare olduğu Cambridge üniversitesi ile Cabağet üniversitesi profesörleri tarafından tespit edilmiştir.
Lobiya : Şahar denilen uzun sırıklar üzerinde yetişen bu sebzenin yapraklarından kanser ilacı, kabuğundan verem aşısı, danelerinden de migren ağrısına son derece iyi gelen mustahzarlar elde edilmektedir. Özellikle lükeset denilen bölgedeki isizdereden alınan lobiya örneklerinin gezlor laboratuarlarında incelenmesi sonucu, bu sebzenin yenilmesi sonucu dışarıya çıkan gazların, atmosferi tehdit eden ozon tabakasını delecek kuvvette bir tepkiyle vücuttan atıldığı ve insanlığın geleceğinin bu sebzeyle doğru orantılı olarak değerlendirildiği bilim adamlarınca ifade edilmektedir.



KİRKAT RESMİNİ TEVFİK DEMİRTAŞ İÇİN KOYDUM.ÇOK  GORASMIŞ KIRKATA.

Panta kahı : Ham maddesi panta olan ve harman bacalarında üzerinde kıl cecimlerin üzerine serilerek 250 derecelik güneş ışınlarının dik vurmasıyla elde edilen bu besin maddesi, kuruduktan sonra ivana gilin ponğar denilen bölgeden akan suyla karışım yapılarak içilirse her türlü kabızlığa iyi geldiği onbaşı kadir tarafından ifade edilmektedir.
Nahna: Bazı bölgelerde lahana olarak ta adlandırılan bu sebze çeşidin en büyük özelliği Oğdar ayazı denilen soğuk havayla etkileşim sağlayarak bostanlardan toplanması ve pelit odunlarından tutuşturulan 150 derecelik ateşte urva, acı biber ve diğer katkı maddeleriyle birlikte nahna aşı denilen karışımın elde edilmesi sonucu ortaya çıkan güzel kokusudur. Bu karışımı tahtadan yapılmış bir kaşıkla sıcak sıcak mideye indirenlerde 765 seneden beri mide ağrısı vakasına rastlanılmaması, bilim adamlarının dikkatinin bu sebzeye yönelmesini sağlamıştır.
Kirkat : İşte kendi küçük ama faydası büyük olan bir Oğdar meyvesi daha. Bodur ağaçlar üzerinde yetişen ve kırmızı daneleriyle hem süs bitkisi hem de baş ağrısı ilacı olarak kullanılan bu meyve, ağırlıklı olarak lükeset bölgesinden elde edilir.
Pampara : Faydaları saymakla bitmeyecek olan bir sebze çeşidi daha. Bazı bilim adamları onu sadece ot olarak adlandırırlarsa da siz onlara inanmayın. Pampara girmeyen mideye doktor girer diyen atalarımız bu değerli sebzenin insan için ne kadar faydalı olduğunu saymakla bitirememişlerdir.
Telihaş : Yamaç yerlerde yetişen ve geniş yapraklarının içerisindeki küçücük tanelerden dolayı tam bir besin kaynağı olan bu bitkinin son zamanlara kadar sadece eşekler ve inekler tarafından tüketildiği sanılıyordu. Hatta kordiyette anıran eşeklerin seslerinin niye bu kadar gür çıktığının bilimsel tahlilini uzun yıllar yaparak kendi alanında uzmanlaşmış olan bazı çoban adamları, ses kısıklığına birebir gelen bu bitkinin herkes tarafından güvenle tüketilmesini ve bakkallarından ısrarla istenmesi tavsiyesinde bulunmaktadırlar.
OĞDARIN ŞİFALI BİTKİLERİ | Hesap Yarat/Giriş Yap | 0 Yorum
Yorumlar gönderene aittir. İçeriğinden sorumlu değiliz.