|
||||||||||||||||||||
Konuk Defteri
Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim Mudanya dan selamlar.. yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur. Artvinden hayırlı günler Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun Sisteme giriş
Çevrimiçi
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
3 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi. Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz. |
Nahna: Bazı bölgelerde lahana olarak ta adlandırılan bu sebze çeşidin en büyük özelliği Oğdar ayazı denilen soğuk havayla etkileşim sağlayarak bostanlardan toplanması ve pelit odunlarından tutuşturulan 150 derecelik ateşte urva, acı biber ve diğer katkı maddeleriyle birlikte nahna aşı denilen karışımın elde edilmesi sonucu ortaya çıkan güzel kokusudur. Bu karışımı tahtadan yapılmış bir kaşıkla sıcak sıcak mideye indirenlerde 765 seneden beri mide ağrısı vakasına rastlanılmaması, bilim adamlarının dikkatinin bu sebzeye yönelmesini sağlamıştır. Kirkat : İşte kendi küçük ama faydası büyük olan bir Oğdar meyvesi daha. Bodur ağaçlar üzerinde yetişen ve kırmızı daneleriyle hem süs bitkisi hem de baş ağrısı ilacı olarak kullanılan bu meyve, ağırlıklı olarak lükeset bölgesinden elde edilir. Pampara : Faydaları saymakla bitmeyecek olan bir sebze çeşidi daha. Bazı bilim adamları onu sadece ot olarak adlandırırlarsa da siz onlara inanmayın. Pampara girmeyen mideye doktor girer diyen atalarımız bu değerli sebzenin insan için ne kadar faydalı olduğunu saymakla bitirememişlerdir. Telihaş : Yamaç yerlerde yetişen ve geniş yapraklarının içerisindeki küçücük tanelerden dolayı tam bir besin kaynağı olan bu bitkinin son zamanlara kadar sadece eşekler ve inekler tarafından tüketildiği sanılıyordu. Hatta kordiyette anıran eşeklerin seslerinin niye bu kadar gür çıktığının bilimsel tahlilini uzun yıllar yaparak kendi alanında uzmanlaşmış olan bazı çoban adamları, ses kısıklığına birebir gelen bu bitkinin herkes tarafından güvenle tüketilmesini ve bakkallarından ısrarla istenmesi tavsiyesinde bulunmaktadırlar.
|