Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
5 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

KÖYÜMÜZLE İLGLİ BİLGİLER

Yayın tarihi: 08 Şubat 2010 Pazartesi, 819 kez okundu.
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 

OĞDAR HALK OYUNLARININ TARİHSEL KÖKENİ: HORON, BAR
Horon (Horom) ve Bar oyunlarımızın temelini oluşturmaktadır. Bayramlarda, düğünlerde coşkuyla oynanırlar. Tulum, zurna ve davul eşliğinde oynanan oyunlarımızın ortaya çıkışı tarih öncesine kadar gitmektedir. Genellikle bu hareketler, Tanrıya yakarışta yapılan hareketlerin tarihi süreç içinde bir ahenk bütünlüğü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hareketlerin bazıları ise yaşam içinde yapılan gündelik işlerin taklit edilmesi biçimindede kendini göstermektedir. Örneğin ekin biçme hareketinin halkoyunlarına girmesi gibi. Ayrıca oyun esnasında değişik seslerde çıkarılmaktadır. Bölgeden bölgeye değişen bu sesler bizde ihu ihu ihuhuhu....biçimindedir. Bu seslere dikkat ettiğimizde horoz ötüşüne benzemektedir. Bu seslerin bir hayvan sesine benzemesinin nedeni tarih öncesinde kutsal kabul edilen hayvan sesiyle Tanrıya yakarıştır.

Ayhan Demirhan
1973 yılında Çin'in Qinghai eyaletinde bir kazıda bulunan bir kabda oynadığımız halk oynu tasfir edilmektedir. Kabın içinde el ele tutulmuş, bir güneş simgesi etrafında (Elle tutuşanların yanlarındaki çizgiler) oynayan bölgemiz geleneksel giysisinin aynısı olan insanlar oynamaktadırlar. Öyleki başlıkları ve bellerindeki kamalar bile horon ve bar oynayan insanlarımızınkinin aynısıdır. Neolotik Çağdan (MÖ 5000) kalma bu kab köyümüzden veya bölgemizden Çine kadar götürülen bir kab olamaz. Bu , halk oyunlarımızın Ortaasya'dan MÖ 5000 ler ve öncesinden bökgemize göç edenlerle geldiği gerçeğini ortaya ortaya koymaktadır. Bu gerçek Ersis'e 27 km uzaklıktaki Şavangin mağarasındaki Öntürk yazıtı ile örtüşmektedir. Ersis ve çevresi, sadece Yusufeli- Artvin'in MÖ 5000 lerde ilk yerleşim yeri değil Doğu Karadenizin ilk yerleşim yeridir. Köyümüzün tarihide bu mağara ve çevresinde yaşayan ve oralara göç edenlere dayanmaktadır. Bu gerçeğin kanıtı ise köyümüzün isminin Öntürkçe olmasındandır. Bu tespitimi bu bölgede ilerde yapılacak tarihsel ve bilimsel çalışmalar doğrulayacaktır.
KÖYÜMÜZLE İLGLİ BİLGİLER | Hesap Yarat/Giriş Yap | 0 Yorum
Yorumlar gönderene aittir. İçeriğinden sorumlu değiliz.