|
||||||||||||||||||
Konuk Defteri
Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim Mudanya dan selamlar.. yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur. Artvinden hayırlı günler Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun Sisteme giriş
Çevrimiçi
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
7 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi. Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz. |
YEMEKLERİMİZ,AŞLARIMIZ,EKMEKLERİMİZGönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 09 Nisan 2015 PerşembeOğdar yemekleri HAŞIL Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tere yağ veya ayran konur. Kaşıkla alınan papa tere yağ veya yarana bandırırlarak yenir. ÇADI DÜGMECİ Yeni pişmiş mısır ekmeği tere yağ ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelene dek kaşık veya elle yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile afiyetle yenir. KETE Fırın , kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek. Tandır Ekmeği Ağırlıklı sahil ilçeleri dışındaki yerlerde, esmer buğday unu ile topraktan yapılan tandırlarda odun ateşi ile pişirilen lezzetli bir ekmek türüdür.Evin ailenin ihtiyacına göre 2 tandır,3 tandır ekmek vurulur,ekmekler tahta teknelerde ambarlarda saklanarak 8-10 yenilir. Mısır Ekmeği (Çadi) Mısır unu ile pileki veya kuzine sobada pişirilir. Pileki Ekmeği Kilden yapılmış tepsi büyüklüğünde iki plaka içinde buğday veya genellikle mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Pileki ekmeği, halen bulunmakla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte maalesef kaybolamaya yüz tutmaktadır. LAVAŞ İnce hamurdan yapılmış pide şeklinde pikalda veya tavada pişirilir.Sıcakken üstüne sarıyağ sürülerek yenir.Lavaşın kalın şekilde pişirilmesine BAZLAMA denir. Lokum Mayalı hamur ekmek kıvamında çorba hacminde top Şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir. BİŞİ Mayalı hamur ekmek kıvamında iki avuç içi büyüklüğünde ince yuvarlak pide şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir. MAKARLAMA Mayalı hamur muska veya makarna şeklinde içine kıyma konmadan makarna gibi pişirilir. Üzerine kırılmış ceviz,lor veya sarmısaklı yoğur ve tere yağ dökülerek afiyetle yenir. 15. Katmer İçine kavrulmuş un, kırılmış ceviz veya fındık konarak taze yufka ile yapılan bir börek türüdür. 16. Erişte İnce ince kıyılmış yufka fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra tere yağda döndürülerek servis yapılır.Tercihe göre üzerine toz şeker dökülerek de yenir. 17. Silor İnce boru şeklinde kıvrılarak bir 4-5 cm eninde kesilen yufkalar fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra bir kat yoğurt sürülür ve tere yağ ile servis yapılır.Tercihe göre, bir süre fırında pişirilir.
|