|
Konuk Defteri
Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim - betonkaya, 09.10.2023
Mudanya dan selamlar..
Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür.. - cmustafagumus, 24.02.2023
yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur. - sanikor, 23.02.2023
Artvinden hayırlı günler - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022
Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022
Sisteme giriş
Çevrimiçi
Şu an bağlı olan kullanıcılar: 28 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.
Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
|
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılarBu başlık altında yayınlanan yazılar
Tarih: 03 Aralık 2009 Perşembe
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar
Köyümüze giriş yapılan beton köprünün sağında yer alan ,köyün ortak malı olan bir tür değirmen.
Özelliği burda tahılların un olarak değil kırma olarak öğütülmesidir.Yanı bulgur ve gendima yapılırdı.
Köyümüzde eskiden yaklaşık 20 değirmen çalışırmış.Köyün alt başından ketevetten başlar ,üst başına kadar 20 değirmen çalışırdı,bunların DİNK VE AKUPA köylünün ortak mallarıdır diğerleri ise bazılar sülale ortakları bazıları şahsıydı.
Hatta daha eskiden köyde iki dink olduğu söylenir.Bir köyün orta yerindeki dink diğeri şimdiki Camuşgilin değirmenin üstünde imiş,
Buğdaylar iyice yıkanır,kurutulur sonra pişirilirdi en son olarak ta dinkte döğülerek bulgur olarak öğütülürdü.
Maalesef şimdi köyümüzde dink kalmadı .çünkü yol geçecek diye tarihi ortak değerimizi yıkıldı.şimdi yerinden yol geçiyor.
Foto:Şakir Ata |
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 25 Kasım 2009 Çarşamba
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar
OĞDAR'LA İLGİLİ BİLGİ:
TAHNAGARA
Köyümüzün en önemli mezrasıdır. Önemli olmasının nedeni ise köyümüzün ilk yerleşim yerinin burası olması söylencesindendir. Köye en yakın mezradır. Bol miktarda ve kaliteli buğdayı olan Tahnagara tarihsel bir yerleşim yeridir. Geçmişten kalan tarihi bina temelleri, tünek ve dehlizleri ile dikkat çekicidir. Hemen üstündeki düzlükte ise bir sarayın bulunduğu rivayettir. Sol tarafında Hers köyü ve derin vadi sağ tarafında Lükeset ve derin vadisi olan bir tepede kuruludur.
Ayhan Demirhan
|
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 23 Kasım 2009 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar
OĞDARLA İLGİLİ BİLGİ:
KANDAGARA
Kandagara Oğdar Köyünun Şiker ve Tahnagara mezraları arasında bulunan küçük bir mezrasıdır. Hemen sağında büyükdere vadisi solunda Lükesetten gelen dere vadisi arasında yüksek bir yerde kuruludur. Şiker;e doğru uzanan tepenin en ucunda tarihi kalıntılar bulunmaktadır. Kilise kalıntılarının bulunduğu bu yere uzaklardan ve uçurumlardan geçirilen harklarla su getirilmiş ve bir havuza akıtılmıştır. Bu harkın izleri ve havuzun duvarları halen görülmektedir. Tepenin ve kilise harabesinin hemen solunda toprak altında üç adet ekmek yapımında kullanılan tandır bulunmaktadır.
Kandagara adının ne anlama geldiği konusu biraz karmaşıktır. Hem Gürcüce hem Türkçe anlamlar çıkmaktadır. Bu ad Gürcüce iki kelimeden oluşmaktadır. KANDA ve AGARA.
Agara Gürcüce Yayla,Yazlık, Sayfiye yeri anlamına gelmektedir. Kanda sözcüğüne karşılık bir anlam yoktur. Ancak Kandara:Tünek, dehliz anlamlı bir sözcük vardır. Burada Kandara daki son hece ara zamanla kaybolmuş olabilir. Yada Kandara zamanla Kandagara’ya dönüşmüş olabilir.Kandagara;da Tahnagarada olan tünek veya dehlizlerden varmı bilmiyoruz. Belki vardı kapandı veya kapatıldı . Böylece unutuldu bilemiyoruz. Ancak Kilise kalıntılarının bulunduğu bölgede olduğu görüşü vardır.Eğer varsa buranın anlamı TÜNEKLİ, DEHLİZLİ YAZLIK, YAYLA anlamındadır.
Kaynak:Ayhan Demirhan |
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 16 Kasım 2009 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar
OĞDAR'LA İLGİLİ BİLGİ:
KETEVET
Oğdar'da ayrılık özlemlerinin ve kavuşma sevinçlerinin yeri neresidir diye sorarsanız önce akla Ketevet gelir. Gurbete gidenler, askere gidenler, muhacirliğe gidenler Ketevet'in sırtını aştıklarında yüreklerine ayrılğın hüznü tüm ağırlığıyla çöker. Bu hüzün zamanla özleme dönüşür, yakar kavurur. Bu ayrılık bazen 1 yıl bazen 30 yıl bazen sonsuz olur. Köye kavuşma yine burada olur. Dönüşte buraya vardığınızda Oğdar surpriz yaparcasına birdenbire karşınıza çıkar. Şaşırırsınız. Tüm yorgunluğunuz, üzüntüleriniz, özlemleriniz yok olur. Yüreğinizi sevgi ve mutluluk doldurur.
Ketevet üst taraftaki Cabuk ve Kaçkal’ın dereyle birleştiği yerdeki uzantısıdır. Hemen altında çok yüksekten yaklaşık 40 metreden akan bir şelale vardır.
Kaynak: Ayhan Demirhan |
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 09 Kasım 2009 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar
OĞDAR'LA İLGİLİ BİLGİ:SAMELE
Yer adlarının ne anlama geldiği konusundaki çalışmalarımda bir adla ilgili değişik anlamlar ortaya çıkmaktadır. Bu anlamlardan sadece birini, enyakın anlamlısını seçmekteyim. İşte bu seçimi yapmak önemlidir. Bu yazımda örnek olması bakımından açıklamalı olarak yazacağım.
Köyümüzün kuzey kısmndaki orta büyüklükteki dağ Samele dir.Eskiden burası büyük ağaçlarla kaplı bir ormandı. Evlerin yapımı için bu büyük ağaçların kesilmesi ile burası ağaçsız kalmıştır. Şu anda Köydeki evlerin birçoğunda burdan kesilen ağaçlar bulunmaktadır. Eskiden yerleşim yeri olarak kullanıldığı anlaşılan Taknagara'ya su ihtiyacı Samele'den harklarla götürülen su ile karşılanmıştır. Köyümüz deresinin suyu
Kırkatın deresinden ve samelenin ortasından geçirilen bir harkla Taknagara'ya taşınmıştır. Bu harkın izi bir çizgi şeklinde haala belli olmaktadır.
.Ayhan Demirhan |
|
|