Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
13 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar

Bu başlık altında yayınlanan yazılar

<   11112131415161718192021222324252627282930313233   >

KÖYÜMÜZÜ TANIYALIM :OĞDAR-KUTSAL YER

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 02 Kasım 2009 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
OĞDARLA İLGİLİ BİLGİ:OĞDAR'IN ANLAMI:

Cumhuriyet döneminde yer adlarının Türkçeleştirilmesi ile köyümüzün Oğdar olan adı Günyayla olmuştur. Değiştirilmesinin nedenide OĞDAR adının ne anlama geldiğinin anlaşılamamsıdır. Ancak bu ad Ön Türkçedir . Ön Türkçede harfler (Damgalar) hece olarak söylenir. Örnek: OĞ,OK,OY,UY,UB,ED,UÇ,ES,İS... gibi.
Bu damgalarında anlamları ve şekilleri vardır. Örneğin OĞ Ön Türklerde Kutsal, Kişi (Ön Türklerde kutsal anlamına gelir) anlamındadır. İki elin dua eder gibi yukarıya doğru kaldırılmış şeklidir. Buradan OĞDAR adının ilk hecesinin OĞ olduğu ve Kutsal,yan tarafları yüksek anlamı çıkmaktadır. Üçüncü ve son hecesi olan AR'da Ön Türkçede ....landırılan olumluluk ekidir. Yap-ar, Kaç-ar, Oy-nar gibi. Sözcüğün ortasındaki D harfi ise … dir anlamındadır. Dağ-dır,Köpek-tir,İnsan-dır gibi. Ancak D harfi Ön Türklerde sözcüklerin sonuna değil ortasındada kullanılmaktadır. OĞ_D_AR gibi. Toparlarsak:
OĞ: Kutsal, Kişi
AR: ....landırılan
D : Dır

Kaynak:Ayhan Demirhan

KÖYÜMÜZÜ TANIYALIM

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 26 Ekim 2009 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
OĞDAR KÜLTÜRÜ'NÜN TARHSEL KÖKENİ-2

OK (+) EŞİT KOLLU HAÇ

OK (+) Ön Türkler'de (Millattan öncekiTürkler) Ön Türk alfabesinde bir harf (Damga) dır. OK (Eşit Kollu Haç) bir veya birkaç kişinin birarada ellerini yere paralel olarak uzatmış ve vucudun bir bütün olarak dik haç şeklidir. MÖ 10 000-15 000lerde Asya ve Anadolu'nun yüksek dağ yamaçlarında ve mağaralarda resim veya (+) şeklinde görülür. OK (Haç) İnsanın dik vaziyette elleri yere paralel duruşunun şekle, harfe , damgaya dönüşmüş şeklidir. Bugün OK (+) damgası Oğdar'da halk oyunlarında eller yere paralel şeklinde veya kollar umuzlarda şeklinde; kilim ve halılarda göbek deseni olarak, heybe. ehram, çoraplarda desen olarak görülür. OK 'un bugünkü anlamı yeryüzü kişisi,insandır.Türklerin ilk ismidir. Türk adı burdan türemiştir. Tur-Ok:Tür-Ök: Tür-Ük; Türk. Görüldüğü üzere Ok damgası Haç olarak (+) Hiristiyanlıkla ortaya çıkmış bir sige değil Hiristiyanlık öncesinde Türkler'in ilk simgesi ve bayrağıdır.

DAĞA YOL ÇALIŞMASI

Tarih: 26 Ekim 2009 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
Köyün en önemli otlak yeri ,merası olan dağa yol yapımına başlandı.Eskiden büyükbaş hayvanların iki ay kaldığı soğuk suları bol otlağı olan dağa ulaşım dik yollardan dolayı zordu.
Köylülerimizin gezmek soğuk sularından içmek ve piknik yapmak için gittiği dağa artık ulaşım daha kolay olacak

YOL AÇIŞILI

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 21 Ekim 2009 Çarşamba
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
ŞİKER YOL AÇILIŞI.

İlçemize bağlı Günyayla köyünde yapımı tamamlanan yol İlçe kaymakamımız Emre NEBİOĞLU AK Parti Milletvekili Ertekin Çolak İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Kaçmaz ve vatandaşların katılımı ile açıldı.



YUSUFELİ KAYMAKAMLIĞI SİTESİNDEN ALINMIŞTIR.

OĞDAR'LA İLGİLİ BİLGİ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 13 Ekim 2009 Salı
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
KURU KÜRÜN

Lükesete girerken yolun sağında, karğaçlarla ve ağaçlarla korunur gibi gölgelik, muhafazalı, serin bir yerde kurulu bir çeşmedir. Lükesete giden veya işini bitirip köye dönenler mutlaka bu çeşmeden geçip soğuk ve lezzeti bu çeşmeden su içer, yüzünü gözünü yıkar. Çeşmeden yol ikiye ayrılır biri Çihan'a ve yukarki Lükesete diğer yol aşağı Lükesete gider. Suyu bahçeleri sulayacak kadar gürdür. Adının Kuru Kürün olması hep insanları düşündürmüştür. İsmi Kuru olan bir çeşme olurmu diye. Üstelik hiç kesilmeden dört mevsim gür bir şekilde su akmasına rağmen. Buranın isminin Kur Kürün, Kuri Kürün, Koru
Kürün olabileceğini söyleyenlerde vardır. Kur Kurun derken aradaki u harfi zamanla düşmüş olabilir. Kuri Kürün derken aradaki u harfi köyümüzde u ların i olarak okunmasından dolayı Kuri olarak söylenmektedir. Çeşmenin bir korulukta olması nedeniyle ismi Koru Küründe olabilir. Ancak buraya genelde Kuru Kürün denmektedir.

<   11112131415161718192021222324252627282930313233   >