|
Konuk Defteri
Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim - betonkaya, 09.10.2023
Mudanya dan selamlar..
Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür.. - cmustafagumus, 24.02.2023
yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur. - sanikor, 23.02.2023
Artvinden hayırlı günler - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022
Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022
Sisteme giriş
Çevrimiçi
Şu an bağlı olan kullanıcılar: 15 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.
Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 16 Ekim 2017 Pazartesi
Konu: Sosyal yapı
OĞDARIN MEŞHUR KARTOLU
NAMI ÇEVRE KÖYLERİ VE İLLERİ AŞAN KARTOL |
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 11 Ekim 2017 Çarşamba
Konu: GENEL DUYURULAR
SEVGİLİ OĞDARLILAR.
Bilindiği gibi Artvinde yapılan Barajlar nedeniyle köyümüzden 2 hat olmak üzere Yüksek Gerilim hattı geçmektedir.Yüksek gerilim hatlarının geçtiği yerler Tapulu Olmak Şartı ile 10 yıllığına Devlet İrtifak hakkını satın almaktadır.Yanı Elektrik hatlarının geçtiği Tapulu yerleri Devlet 10 yıllığına kiralıyor özü bu.Tabi bunun karşılığında da Tapu sahiplerine belirlenen rayiç miktarını ödemektedir.
Şimdi herkesin kafasında konu ile ilgili sorular vardır.Çünkü bizler bu konunun uzmanı değiliz ve ilke defa köyümüzden böyle bir olay yaşanmaktadır.Bir çok köylümüze konu ilgili yazılar bildirimler geldi veya yakında gelecektir.
Sevgili Arkadaşlar .bu konuyu Sevgili Avukatımız Eser Bağdatlı ile etraflıca araştırdık.Hem kendi işlerimizie halletmek hemde sizlere yardımcı olmak maksadıyla Yetkili veya daha önce böyle vakaların yaşandığı insanlar la konuştuk.Trabzon Bölge ile konuştuk bizden önce Elektrik tellerinin geçtiği komşu köy Hodlu dostlarımız ile konuştuk.
Şİmdi izlenimimiz ve Konuyu Detaylı Araştıran Avukat Eser Bağdatlı Kardeşimizin da bilgisine başvurarak izlenecek yollarımız şunlardır.
1-Bizlere gelen yazılarda belirtilen Tapulu yerlerin İrtifak hakkına yanı kiralanmasına itiraz hakkımız yok.Çünkü olay kamu yararına olduğu için itiraz edemiyoruz.Ancak bize gelen yazılarda belirtilen parsellere verilen değerlere itiraz hakkımız var.Yanı verilen parayı yükseltmek için dava açabiliriz.Bunun için eğer verilen paraları kabul etmeyip yükseltmek istersek Avukat Eser Bağdatılıya vekalet vereceğiz (veya istediğiniz bir avukata) bizim adımıza işlemleri yürütecek gerekli davaları açıp takip edecek.Ancak itiraz etmemiz halinde 2000-TL avukatlık ücreti var.Bu devletin tarifesi.Onun için
bizim araştırmamız neticesinde komşu köylerde yapılan itirazlarda tapulu yerin sulak tarımın yapılabileceği yerlere göre artış olmuş.Hiç artmayan yerler veya azalan yerlerde olmuş.Yanı bedele itiraz ederken 7-8 bin liranın altında ki yerlere itiraz etmenin pek paydasının olmayacağı yapılacak artış ile mahkeme masraflarının aynı miktara denk geleceği veya daha çok masraf olacağını göz önüne almamız lazım.
Tapulu yerleri çok olanlar 10 bin liranın üstünde bedeli olanların rakama itiraz etmeleri daha makul olur.Bu bizim fikrimiz rakamlar kesin yükselecek diye garantimiz yok.Bu bir risk işidir.Vatandaşa 30 bin lira değer vermişler 2000 lirayı gözden çıkararak bedeli artırmak için itiraz etmesi avantajdır.Yükselme ihtimali fazla ama garanti değil
Tapu yerleri az olan yerlerde verilen bedeli almak için eğer tapu kardeşler adına hisseli ise
ya bir kardeşe vekalet verilecek o kişi Yusufeline (her hafta Cuma günü Heyet Yusufelinde konuya bakmak için toplanıyormuş )yada Trabzona giderek ailenin hem feragat için imzaları atacak hemde verilen bedeli tahsil edecek.Veya aile Avukat kardeşimize vekalet verecek aile adına veya bütün köyümüz adına Eser Kardeşimiz konuyu takip edecek.Yanı Yusufeli ne veya Trabzona gitmek istemiyorsak Avukata vekalet vererek işlemlerin yapılmasını sağlayacağız.
Tapulu yerleri çok olanlar bence haklarını arasınlar verilen bedeli yükselmek için dava açsınlar.O yerler bize dedemizden babamızdan miras kaldı.Şimdi boş birer toprak ta olsalar zamamnında o yerlerde yapılan tarim ile ekilen buğday ile koca köy doyardı.Konuya iyi hazırlanıp yerlerimizin sulak ekilen tarım yapılan yerler olduğunu anlabilirsek o yapılan evleri nasıl bie emek karşılığında insan gücü ile yapıldığının anlatırsak bence değerler yükselir.Bu tabiki temenni. Yükselmeyebilirde ama biz hakkımız sonuna kadar aramalıyız diye düşünüyorum.
sevgili dostlar bunlar bizim tespitlerimiz.Sizlerde araştırabilirsiniz .Bu yazılanlara fikirlere uymayıp bireysel haraket te edebilirsiniz.Herkesin kendi bileceği bir konu sizlere yardımcı olabilmek için Avukat Eser Bağdatlı ile bizler konuyu araştırarak gözlemlerimizi bilgilerimizi ve önerilerimizi sizler ile paylaştık.
Selam ve saygılarımızla.
Eser Bağdatlı dan bilgi almak isteyenler :0507-708-1978 tel
|
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 04 Ekim 2017 Çarşamba
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar
ARTVİN KIPÇAK (AHISKA) TÜRK TARİHİ:İşte bugunki bazı ilçelerimizin konuşma şivesinin asıl kaynağı Ahıska Türkü oluşundandır..
Artvin Kıpçak Türkleri Köken olarak Ahıska Türkleriyle Aynı Köktendir,Kıpçak Türk üdür ve Ana yurdu Ahıska dır,Gürcü Kralı II Davit Selçuklular ve İranlılara karşı savaşacak ordusu olmadığından Kıpçak Türklerini Ülkesine davet etmiştir(1118-1120)Azak Denizi doğusu ve kafkasların kuzeyinden gelen 45.000 Kıpçak Türk'ünü Ahıska,Artvin(merkez,yusufeli,ardanuç,şavşat),Ardahan,Tortum,Oltu,Narman civarına yerleştirilmiştir ve Güçlü bir ordu kurmuşlardır Gürcistan bu ordu sayesinde güçlendi,1267 tarihinde kıpçak Türkleri gürcü devletine bağlı Özerk bir kıpçak Türk Devleti kurdu daha sonra artık gürcülerle beraber yaşayamayacaklarını anlayıp Bağımsızlıklarını ilan ettiler 1578 yılında Atabek devletinin son başkanı Atabekli Mustafa Hrıstiyanlığı Terk edip İslam'ı kabul etmiş ve Atabek Devletinin Osmanlıya katılmasını kabul etmiştir Atabek Devleti böylece 1578 yılında osmanlı devletine katıldı ve diğer Bölgedeki Kıpçak Türkleri Hrıstiyanlığı Terk edip İslam'ı kabul edip Müslüman Oldular.
Bugünkü halk kültüründen de anlaşılıyorki Ahıska Türk'leriyle Posof,Ardahan,Artvin,Ardanuç,Şavşat,Yusufeli,Tortum,Uzundere,Narman ve Oltu halkı aynı köktendir. 1
Haçlı seferi ve Bizans saldırılarının Selçukluları yıpratması üzerine, harekete geçerek kaybettiği eski yerlerinin hâkimiyetini geri almaya çalışan Kral David Selçuklular karşısında kendisini zayıf hissetmekteydi. Her ne kadar yıpranmışsa da küçük bir Gürcü devleti Selçuklu Devleti’ne karşı girişeceği harekette başarılı olamazdı. Kafkasya’da Gürcülerle komşu olarak yaşayan Kıpçakların (Kuman) kendilerine destek sağlaması ile Selçuklularla mücadele edebileceğini hesaplayan David onlarla akrabalık kurarak desteklerini sağladı. Kıpçak Türkleri Orta Asya bozkırlarında Balkanlara kadar geniş bir sahayı işgal etmekteydi. Kral David, Kafkaslarda Gürcülerle komşu olan Kıpçakların hükümdarı Karahan’ın oğlu Atrak’ın kızı ile evlendi ve Kıpçakları memleketine davet etti. Kral David, 1090-1100 tarihleri arasında Kıpçaklardan 40.000 kişilik bir ordu teşkil ederek askeri gücünü artırdı. Bu Kıpçak askerleri aileleri ile birlikte getirilerek başta sınır boyları olmak üzere Gürcistan topraklarına yerleştirildi. Bu dönemde yaklaşık 200.000 Kıpçak Türkü Gürcistan, Kür ve Çoruh boylarına yerleşti. Gürcistan sarayında yetiştirilen 5.000 Kıpçak çocuğu Gürcistan merkez kuvvetlerinde ve devlet teşkilatında görev almıştır. Böylece Şamani Kıpçaklar arasında Hıristiyanlık yayılmıştı.Yusufeli bölgesine gelip yerleşen bu Kıpçak Türkleri, Gürcülerle komşu ve içi içe yerleşmiştir. Yusufeli bölgesinde Türkçe yer isimleri bu ilk yerleşimci Türkler tarafından konulmuş olmalı. Dörtkilise, Aşbişen, Göcek, Sarıgöl, Karadağ, Balsuyu gibi yer isimleri bu durumu açıklamaktadır. Türkçe konuşan, Türk adet, gelenek görenek ve boy işaretlerini taşıyan Yusufeli’nin bu ilk Türk yerleşimcileri Osmanlı fetihlerinden sonra kardeşleri yeni fatihlerle kolayca kaynaşmış ve Müslüman olmuşlardır.2
ARTVİN KIPÇAK TÜRKLERİ VE AHISKA TÜRKLERİ AYNI KÖKTENDİR
Artvin Kıpçak Türkleri Köken olarak Ahıska Türkleriyle Aynı Köktendir,Kıpçak Türk'üdür.Türk Soyunun Kıpçak Boyuna mensuptur ve Ana yurdu Ahıska'dır.Bugünkü halk kültüründen de anlaşılıyorki Ahıska Türk'leriyle Posof,Ardahan,Artvin,Ardanuç,Şavşat,Yusufeli,Tortum,Uzundere,Narman ve Oltu halkı aynı köktendir. Artvin Kıpçak Türkleri ile Ahıska Türklerinin Şive birliği,Kültür birliği,Tarih birliği,sima birliği,Soy birliği,Boy birliği,Coğrafi birliği vardır.ARTVİN KIPÇAK TÜRKLERİ VE AHISKA TÜRKLERİ KARDEŞTİR.
AHISKA TÜRKÇESİ
Yusufeli İlçesi Şive Haritası
Yusufeli İlçesi Şivesi kendi içinde 5 gruba ayrılır bunlardan Gürcü Köyleri Ağzı hariç Diğer Ağızlar Ahıska Türkçesi Gubuna Girer.
AHISKA TÜRKÇESİ(ŞİVESİ)GRUPLARI
1.Grup: Ahıska,Artvin(merkez),Yusufeli,Ardanuç,Şavşat ,Posof(Ardahan)
2.Grup:Ardahan(merkez),Hanak Erzurum'un Oltu,Olur,Şenkaya,Tortum,Narman ve Uzundere ilçeleri
Artvin'de Kıpçak Türkçesi Kökenli ve Kıpçak Türkçesi Yer Adları:
Aşpişen(Yusufeli),Göcek(Yusufeli),Sarıgöl(Yusufeli),Karadağ(Yusufeli),Oğdar(Yusufeli),Kaçkar-Koçkar(Yusufeli),Balsuyu(Yusufeli),Dörtkilise(Yusufeli)
Artvin Kıpçak Türklerini Anlatan Kitaplar:
Kurat ,Akdes Nimet-Türk kavimleri ve Türk Devletleri,s83,84.Kırzıoğlu,kıpçaklar s.148-M.Fahrettin Kırzıoğlu).-- Çoruh boyu kıpçak Türkleri kitabı-M.Fahrettin Kırzıoğlu ,Yukarı kür ve Çoruh boylarında kıpçaklar Ankara 1992.
Kaynakça:
1 (Kurat akdes Nimet,Türk Kavimleri ve Türk Devletleri s.83,84 ).
2(Prof. Dr. Muammer DEMİREL) |
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 13 Eylül 2017 Çarşamba
Konu: GENEL DUYURULAR
Köyümüzde bazı bölgelerden geçen yüksek gerilim enerji hattının geçtiği bölgelerde .Enerji kablolarının altında kalan tapulu yerler için devlet kamulaştırma yapıyor. Gezlor gocoğet mezarların da bazı köylülerimize tebligat gelmeye başladı.
Köylülerimizin menfaatı icabı eline tebligat gelen köylülerimiz Avukat Eser Bağdatlı ile görüşüp bilgi alabilir.
Tebligat gelen köylülerimiz toplu hareket ederek Avukat Eser Bağdatlı ile ortak hareket etmesi herkesin avantajdır.
Bütün köylülerimiz e duyurulur
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 11 Eylül 2017 Pazartesi
Konu: Sosyal yapı
25-30 TEMMUZ 8,OĞDAR ÖZLEM ŞENLİĞİ 2017
Fotoğraflar:Kaya Alan |
|
|