![]() |
![]() | |||||||||||||
|
||||||||||||||
![]() |
Konuk Defteri
Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim Mudanya dan selamlar.. yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur. Artvinden hayırlı günler Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun ![]() Sisteme giriş
Çevrimiçi
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
11 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi. Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz. |
YEMEKLERİMİZGönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 09 Nisan 2015 PerşembeKonu: Oğdar manzara 2. Lapurçen-NAPURÇAN AŞI Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur.İçine salça konulmadan özellikle zeytinyağı ile parça et veya kemikli etle birlikte doğranmış soğan ile pişirilir. 3. Puçuko İpsiz taze fasulye güneşte kurutur.Özellikle kış aylarında, içine çok az bulgur ve salça konarak pişirilir.Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir. 1. Kuymak Eriyen ve uzayan (çiçil) peynir tercihe göre beyaz un veya mısır unu, çok az su ve tere yağ/sıvıyağ ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması" yani yağını salıvermesidir.Tüm öğünlerde baştacıdır.Pratik ve kolay bulunurluğu bakımından her zaman tercih edilir. 2. Kaymağın Kuymağı Taze kaymak tercihe göre beyaz un veya mısır unu ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması" yani yağını salıvermesidir.Daha çok kaymağın bol olduğu yayla ve mezralarda yaygındır. 3. Mıhlama Uzayan(civil) peynir eritilmiş tere yağda bir müddet pişirildikten sonra üzerine çırpılmış yumurta ilave edilerek ekmek banabilecek kıvama geldiğinde özellikler mısır ekmeği ile afiyetle yenir. 4. Peynir tavalama Uzayan(civil) peynir ve tercihe göre süzme yoğurt veya lor eritilmiş tere yağda bir müddet pişirilir. 5. Dügmeç Bayat ekmek terağda kavrularak (tercihe göre çok az peynir konabilir) genelde kahvaltıda yenir. 6. Çılbır (Sarmısaklı) İçine çok az su konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen yumurta üzerine (tercihe göre sarmısaklı) eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir.
Devamını oku... 'YEMEKLERİMİZ' (137 harf daha var)
![]() ÇOEBALARIMIZ AŞLARIMIZGönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 09 Nisan 2015 PerşembeKonu: Oğdar yemekleri 1. (Nişoşlu) Yoğurt Çorbası Nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır ve özellikle Artvin'in iç kesimlerinde yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır. 2. (Beyaz) Lahana Çorbası Beyaz lahana ince ince doğranarak yoğurt ve çok az un ile yapılan bulamaça su katılarak nane benzeri ve dağlarda yetişen "nişoş" aromalı bitkinin kullanılarak yapılan tere yağlı yoğurt çorbasıdır. Özellikle Artvin'in iç kesimlerinde ; yayla, mezra ve dağ köylerinde yaygındır. 3. (Gemdimalı) Süt Çorbası Gendima (haşlanıp güneşte kurutulmuş buğday tanesi) ile su yerine süt katılarak yapılır.Bir tür, bol sütlü şekersiz (tercihe göre tuz katılabilir) sıcak sütlaç tadını andırır. Özellikle reyhan ve nane katılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır. 4. Kesme (Mantılı Süt Yemeği) Kesme (parça halinde içi boş mantı) su yerine süt katılarak yapılan bir tür çorbadır. 5. Kesme Çorbası İçine erişte biçiminde kesilmiş ev makarnası katılarak siyah mercimek ile yapılır.Üzerine tercihe göre sirke dökülerek servis yapılan bu çorba, Artvin'in iç kesimlerinde yaygındır. 6. Çinçar (ısırgan otu) Çorbası Çinçar (ısırgan otu) ile yapıla daha çok sahil ve sahile yakın yerlerde yaygındır. 7. Şalgam çorbası Şalgam (pancar) otu, un, yoğurt ve/veya taze kaymak bulamaçı ile yapılan bu çorba türü daha çok dağ köylerinde yaygındır.
Devamını oku... 'ÇOEBALARIMIZ AŞLARIMIZ' (9 harf daha var)
![]() YEMEKLERİMİZ,AŞLARIMIZ,EKMEKLERİMİZGönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 09 Nisan 2015 PerşembeKonu: Oğdar yemekleri HAŞIL Mısır veya buğday unu sıcak papa şeklinde pişirilir, ortası açılarak eritilmiş tere yağ veya ayran konur. Kaşıkla alınan papa tere yağ veya yarana bandırırlarak yenir. ÇADI DÜGMECİ Yeni pişmiş mısır ekmeği tere yağ ile karıştırılır ve bulamaç şekline gelene dek kaşık veya elle yoğrulduktan sonra ayran veya çay ile afiyetle yenir. KETE Fırın , kuzine sobası veya tandırda arasına ceviz ve un karışımı katılarak pişirilen ekmek. Tandır Ekmeği Ağırlıklı sahil ilçeleri dışındaki yerlerde, esmer buğday unu ile topraktan yapılan tandırlarda odun ateşi ile pişirilen lezzetli bir ekmek türüdür.Evin ailenin ihtiyacına göre 2 tandır,3 tandır ekmek vurulur,ekmekler tahta teknelerde ambarlarda saklanarak 8-10 yenilir. Mısır Ekmeği (Çadi) Mısır unu ile pileki veya kuzine sobada pişirilir. Pileki Ekmeği Kilden yapılmış tepsi büyüklüğünde iki plaka içinde buğday veya genellikle mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür. Pileki ekmeği, halen bulunmakla birlikte gelişen teknoloji ile birlikte maalesef kaybolamaya yüz tutmaktadır. LAVAŞ İnce hamurdan yapılmış pide şeklinde pikalda veya tavada pişirilir.Sıcakken üstüne sarıyağ sürülerek yenir.Lavaşın kalın şekilde pişirilmesine BAZLAMA denir. Lokum Mayalı hamur ekmek kıvamında çorba hacminde top Şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir. BİŞİ Mayalı hamur ekmek kıvamında iki avuç içi büyüklüğünde ince yuvarlak pide şeklinde özellikle halis zeytinyağında kızartılır; bal, pekmez veya yoğurda banarak afiyetle yenir. MAKARLAMA Mayalı hamur muska veya makarna şeklinde içine kıyma konmadan makarna gibi pişirilir. Üzerine kırılmış ceviz,lor veya sarmısaklı yoğur ve tere yağ dökülerek afiyetle yenir.
Devamını oku... 'YEMEKLERİMİZ,AŞLARIMIZ,EKMEKLERİMİZ' (666 harf daha var)
![]() karye-i OĞDARGönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 30 Mart 2015 PazartesiKonu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar KARYE-İ OĞDAR TABİ-İ TAVUSKER DAHİL-İ EYALET-İ ÇILDIR 1881 yılın da Oğdar Muhtar-i Karye-Mezbur: Uzun boylu karabıyıklı Osman bin Timur sin (yaş) 45 doğum : Tevellüd 1252 (1836) Reşid Oğlu Eniştesi kara bıyıklı Dursun bin Mehmet Yaş:30 Tevellüd :1254 1838 1881 YILINDA Köyümüzde 65 hane de 157 kişi yaşarmış (kadınlar hariç) GELİN KAYNANA ATIŞMASIGönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 26 Ocak 2015 PazartesiKonu: Şiirlerimiz GELİN KAYNANA ATIŞMASI Hoş galdun evuma guzel gelinum Dizumun dibundan bir yera getma Ben sanun anavam, san benum kızum Nasihat edem da yabana atma Yaşliyam evumun kapisi ortoh Fistanum yamali, zubunum yirtoh İşlari eluva alursun artoh Meddarum kalmadi kusura bahma Sabahun korunda yuhidan uyan Kinanur burada fazla yuhliyan Sabahloh hazirla karanoğinan Sobayi yahmadan ahora getma Dugaya yali ver eşaga oti Mallara ey bah ki halumuz koti Kaynatan uşutmiş, heyri yoh zati Bir imdat yetiştun bir yera getma Mallarun altuni eycami supur Ahpuni ahordan dereya gotur Dört tani inegi mala yetiştur Suduni sağmadan nahıra katma Nefessuz eva gal malun ardundan Sobaya odun al çatmanun ordan Kapiyi bacayi temizla kirdan Koniyi komşiyi beyhuzur etma Yataği yorğani ambara çihar Evlari sil supur cecimlari sar Camlari temizla odunnari yar Tozlari almadan perdayi çakma Haroya bah hele ekmek var midur Yoh isa uninan tepuri endur Tandori alavla pikali dondur Eleği halburi almamiş etma Tandori vuranda suyi da kaynat Çaynigun içuna uç kaşoh dem at Bir demli çay içah ellara inat Kaynatan sevmiyer karanfil atma Cincalma, evlaya yemek yetiştur Sofraya kurulma biraz atiştur İşlari edah ki ogumuz kıştur Tazayam deyip ta yan galip yatma Evlaloh yer yemaz bostannara get Kartolun dibuna su getsun lir et Galanda tumplardan biraz yaprah et Koyuni kuziyi kenera atma İkindi olmadan evuya yetiş Na zaman biticah evudaki iş Ustumuz başumuz perişan olmiş Kanklari kuruna basmamiş etma Ahşama siron et bizda adettur Oğlum cip seviyer çaşur gatuttur Kaynatav sofrada başa otuttur Ayiptur adamdan cahilloh etma Karanoh basmadan mallari kayir Koçinan kuzinun yeruni ayir Yaşliyoh bizlarda kalmamiş heyir San yeni gelinsun bizlara bahma Halumuz beyladur guzel gelinum Akluma galdukça hatirlaturum Na eyki saninan evlanmiş oğlum De şimdi sozuvi, içuva atma KAYNANA ŞİİR:SEDAT AYAR |