Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
25 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Konu: Gelenekler

Bu başlık altında yayınlanan yazılar

<   12345678910111213141516171819202122232425262728293031   >

TEŞT DİBİ...LAPİK

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 16 Şubat 2011 Çarşamba
Konu: Gelenekler 
Hazıran-Temmuz aylarında özellikle Şiker de tut pekmezi kaynatılırdı.Şİkerin pekmezi ve tut sirkesi çok güzeldir tadına doyulmaz lezzettir.
Hemen her evin yanında pekmez kaynakmak için özel yerler vardır.Ocaklar pekmezi kaynadıktan sonra süzmek için kürünler ağırlık için taşlar gibi.
Toplanan tutlar kazanda kaynatıltıp gereksiz suyundan kurtulunur.Sonra Tutun posası çuvallara doldurulup kürünlerde üstüne ağırlık bastırılarak süzülür.Burdan Tutun ballı tatlı suyu akar.İyice süzüldükten sonra biriken tatlı şıra kazanda tekrar kaynamaya bırakılır.
Öküz gözü dana gözü keçi gözü olarak adnalrırlan aşamaları vardır.Son aşamada tamamlandıktan sonra kayanayan pekmez güveçlere kovalara doldurulur.
Çocuklar için esas eğlence burda başlar.Teştin dibini yalamak çok önemlidir.ve Her çocuk o yaz kaç teşt dibi yaladıysa sayar ,en çok teş dibi yalayan havasını atar.
Teşt dibini yalamak için Hurma yaprağından LAPİK yapılır.Yaprak üçe dorde katlanıp dayanıklı hale getirilir ve bu şekilde teştin dibindeki pekmezler yalanır.
Ocakta kalan sıcak kora KÜL BASTI yapılır.Hamur ekmek şekline getirilip kula gömülür o sıcakla bişer .

Foto:Bilal Şen

HARMAN MAKİNESİ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 20 Ocak 2011 Perşembe
Konu: Gelenekler 
Oğdarda doğup büyüyen herkes yediği ekmek bu makineden geçerdi.Ne kadar cefalı olsada Oğdarlının ortaklaşa iş yapma geleneği ile eğlenceli hale gelirdi.
Harman makinesi Oğdarda herkesin olmazdı.Zaten olması da gerekmiyor.Çünkü köyde her işe yardımlaşma usulü ile yapılır.Birinin değirmeni vardır,diğer komşunun harman makinesi,başka komşunun bir çift öküzü vardır.Dolayisiyle bütün işler paylaşarak ortaklaşa yapılırdı.
Harman Makinesi de ortak kullanılan gereçlerden biriydi.harman çıkmaya yakın komşular gençler çağırılır emigildan taygilden makine harmana getirilirdi.Harmanın bir yanına yığılan samanın yanına yanaştırılır.Genç erkeklerin delikanlı olduklarını gösterdikleri yerlerdir.
Çünkü makinenin kolunu herkes çeviremez güç kuvvet ister.Bir kişi makineyi cevirir ,bir kişi yabayla ,dirgenle samanı makinenin harosuna koyar ,Pervanerin rüzgarı ile saman arka tarafa atılır,tahıllar eleklerden geçerek makinenin önüne gelir.
Bir kişi ağzını burnunu bir örtü üle sararak makinenin arkasını alır,genelde yaşlılar ve bayanlarda makinenin önünde oturarak tahilleri kenara alırlar.
Bu zorlu iş yardımlaşma ile eğlence haline gelir.Herkes harman savurana yardım eder,
Harman savurma işi bitince evin kızı yemek hazırlamıştır ,hep birlikte yemek yenir,
sonra çuvallara doldurulan tahiller gençler tarafından ambara taşınır,samanlar ise çocukalr tarafından hallarla harman deliğinden mereğe doldurulur.Tabi çocuklar için eğlence burda başlar ,harman deliğinden aşağı samanla birlikte atlar samanlara gömülürdük,heryerimiz saman tozu olurdu.

OĞDARDA HARMAN

TEŞEKKÜRLER ÖZALP AİLESİ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 11 Ocak 2011 Salı
Konu: Gelenekler 
İZMİR ÖRNEKKÖYDE YAŞAYAN ÖZALP KARDEŞLER(RECEP-İSMAİL-MUSTAFA-ÖZCAN ÖZALP) Babaları merhum Mehmet Özalp adına yaptırdıkları morg ve cenaze yıkama aracını herkesin kullanması amacı ile köy camiine bağışladılar.
Mehmet amcaya böyle hayırsever evlat yetiştirdiği için teşekkür eder allahtan rehmet dileriz.
Özalp kardeşlere Mustafa Özalp nezdinde bu güzel davranışları için teşekkür ederiz.

Bu güzel hareketin herkese örnek olmasını bekliyoruz.Herkesin yapacağı bir şeyler mutlaka vardır.
Bazen önemsiz gibi görünen küçük diye görünen şeyler başkaları için çok önemli bir ihtiyaç olabilir.

TEKRAR ÖZALP AİLESİNE TEŞEKKÜRLER .
Sayfayı yazdırmaya hazırla

EL SANATLARI "KOD"

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 07 Haziran 2010 Pazartesi
Konu: Gelenekler 
KOD

Resimde orta resimde görülen aletin adı KOD.Tahil un vs ölçmek için kullanılır.
Şimdi içerisinde ceviz var demekki ceviz ölçmek içinde kullanılırmış.

Şimdi Boyuuk Boyuuk yaşlılarımızdan ricamız KOD kaç kilodur.Kodun büyüğü küçüğü varmıdır varsa adları ve kiloları nelerdir.
Yanında kiler korholo ile bakır gügüm.

DÜĞÜN YEMEĞİ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 13 Mayıs 2010 Perşembe
Konu: Gelenekler 
Sofraya bakınca yıllar öncesinin OĞDAR düğünleri aklıma geliyor.Tepsi tepsi katmerler teknlerle lokumlar yemekler.
Acaba ozamanlar ağzımızın tadı bir başkamıydı.Düğün evinde yediğimiz lobiya yemeği yada kızılcık reçeli ile lokum veya bükmeli katmerin tadına doyamazdık.
Sofraya baksanıza iştah açmaua birebir.

<   12345678910111213141516171819202122232425262728293031   >