|
Konuk Defteri
Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim - betonkaya, 09.10.2023
Mudanya dan selamlar..
Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür.. - cmustafagumus, 24.02.2023
yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur. - sanikor, 23.02.2023
Artvinden hayırlı günler - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022
Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022
Sisteme giriş
Çevrimiçi
Şu an bağlı olan kullanıcılar: 25 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.
Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.
|
Konu: GeleneklerBu başlık altında yayınlanan yazılar
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 16 Şubat 2011 Çarşamba
Konu: Gelenekler
Hazıran-Temmuz aylarında özellikle Şiker de tut pekmezi kaynatılırdı.Şİkerin pekmezi ve tut sirkesi çok güzeldir tadına doyulmaz lezzettir.
Hemen her evin yanında pekmez kaynakmak için özel yerler vardır.Ocaklar pekmezi kaynadıktan sonra süzmek için kürünler ağırlık için taşlar gibi.
Toplanan tutlar kazanda kaynatıltıp gereksiz suyundan kurtulunur.Sonra Tutun posası çuvallara doldurulup kürünlerde üstüne ağırlık bastırılarak süzülür.Burdan Tutun ballı tatlı suyu akar.İyice süzüldükten sonra biriken tatlı şıra kazanda tekrar kaynamaya bırakılır.
Öküz gözü dana gözü keçi gözü olarak adnalrırlan aşamaları vardır.Son aşamada tamamlandıktan sonra kayanayan pekmez güveçlere kovalara doldurulur.
Çocuklar için esas eğlence burda başlar.Teştin dibini yalamak çok önemlidir.ve Her çocuk o yaz kaç teşt dibi yaladıysa sayar ,en çok teş dibi yalayan havasını atar.
Teşt dibini yalamak için Hurma yaprağından LAPİK yapılır.Yaprak üçe dorde katlanıp dayanıklı hale getirilir ve bu şekilde teştin dibindeki pekmezler yalanır.
Ocakta kalan sıcak kora KÜL BASTI yapılır.Hamur ekmek şekline getirilip kula gömülür o sıcakla bişer .
Foto:Bilal Şen |
|
Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 20 Ocak 2011 Perşembe
Konu: Gelenekler
Oğdarda doğup büyüyen herkes yediği ekmek bu makineden geçerdi.Ne kadar cefalı olsada Oğdarlının ortaklaşa iş yapma geleneği ile eğlenceli hale gelirdi.
Harman makinesi Oğdarda herkesin olmazdı.Zaten olması da gerekmiyor.Çünkü köyde her işe yardımlaşma usulü ile yapılır.Birinin değirmeni vardır,diğer komşunun harman makinesi,başka komşunun bir çift öküzü vardır.Dolayisiyle bütün işler paylaşarak ortaklaşa yapılırdı.
Harman Makinesi de ortak kullanılan gereçlerden biriydi.harman çıkmaya yakın komşular gençler çağırılır emigildan taygilden makine harmana getirilirdi.Harmanın bir yanına yığılan samanın yanına yanaştırılır.Genç erkeklerin delikanlı olduklarını gösterdikleri yerlerdir.
Çünkü makinenin kolunu herkes çeviremez güç kuvvet ister.Bir kişi makineyi cevirir ,bir kişi yabayla ,dirgenle samanı makinenin harosuna koyar ,Pervanerin rüzgarı ile saman arka tarafa atılır,tahıllar eleklerden geçerek makinenin önüne gelir.
Bir kişi ağzını burnunu bir örtü üle sararak makinenin arkasını alır,genelde yaşlılar ve bayanlarda makinenin önünde oturarak tahilleri kenara alırlar.
Bu zorlu iş yardımlaşma ile eğlence haline gelir.Herkes harman savurana yardım eder,
Harman savurma işi bitince evin kızı yemek hazırlamıştır ,hep birlikte yemek yenir,
sonra çuvallara doldurulan tahiller gençler tarafından ambara taşınır,samanlar ise çocukalr tarafından hallarla harman deliğinden mereğe doldurulur.Tabi çocuklar için eğlence burda başlar ,harman deliğinden aşağı samanla birlikte atlar samanlara gömülürdük,heryerimiz saman tozu olurdu.
OĞDARDA HARMAN |
|
|