Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
3 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar

Bu başlık altında yayınlanan yazılar

<   1234567891011121314151617181920212223242526   >

GURBET

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 02 Kasım 2011 Çarşamba
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
OĞDARLININ KADERİ;

Ne zaman başladı ,ilk kim gurbete gitti bilmiyoruz.Ama bildik bileli Oğdarın erkekleri gurbete gider.
Bazen Katırlarla Batuma giderler tuz satmaya,Bazen yatağını döşeğini alır Mersine,Edirneye,Karsa giderler çalışmaya.
Ömrünü çalışarak geçiren köylülerimiz kadın erkek kendi aralarında iş bölümü yamıştır.Erkekler gurbete gider kadınlar ev işlerini yaparlar.
Para kazanıp ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak ,ailesine daha iyi yaşam koşulları sunmak için çocuk yaşlarda gurbete çıkarlar.
Sanırım gurbetçilik yapmayan erkeklerimiz yoktur.Daha ilk okulu bitirip gurbete çıkanlar vardır.Bazısı inşaatta amelelik yapar bazısı çocuk yaşında çalışanlara su taşır yetişkinler ustalık yapar ,taş duvar yaparlar,inşaat yaparlar.
Resimde görülen köylülerimizde yine gurbette hatıra resmi çektirmişler.Sanırım 1970 ler Çankırı.
Bir çoğu aramızdan ayrılan köylülerimizden ölenlera Rahmet yaşayanlara uzun ömür diliyoruz.

FOTOĞRAFTAKİLER :MEHMET AYDOĞAN,TEMİNDAR DEMİRHAN,İSMAİL ANAR,MUSTAFA ÇİNAR,MEHMET GÜMÜŞ,KADİR AYDOĞAN,BİNALI ÇINAR MEHMET- KADIR YILDIRIM,MUHLIS ALAN HÜSEYİN AYDEMİR, KEMAL ÇINAR MUSTAFA ATA
Sayfayı yazdırmaya hazırla

HASRET GİDERME

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 01 Kasım 2011 Salı
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
O GÜN;

Kimimiz yaşlı,kimimiz genç
Kimimiz emekli,kimimiz çalışan
Kimimiz Öğretmen,kimimiz öğrenci
Kimimiz işçi,Kimimiz Müdür

O gün orda herkes çocuk,herkes oyun peşinde sohbet peşinde.

Yıllardır birbirinnden ayrı olan arkadaşlar dostlar,akrabalar ÖZLEM ŞENLİKLERİNDE önyargılarından arınıp 8-10 yaşlarında ki çocuklar gibi pazarlıksız,karşılıksız hesret giderirler ,sohbet ederler.
Belki yıllardır birbirini görmeyen apa ile tada
belki yıllardır birbiryle konuşamayan eze ile bibi
belki yıllardır beraber çay içip dertleşemeyen emi ile tayı

İŞTE ÖZLEM ŞENLİKLERİNE GELEN HERKES BİR BİRLERİYLE BÖYLE HASRET GİDERİRLER.
Sayfayı yazdırmaya hazırla

OĞDAR ÇİÇEKLERİ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 01 Kasım 2011 Salı
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
BİMBİR ÇEŞİT RENKLERLE OĞDAR ÇİÇEKLERİ.

Bilindiği gibi Yusufeli bölgesi yanı Kaçkarlar bölgesi dünyanın en zengin bitki çiçek türüne sahiptir.
Köyümüzde de yüzlerce çeşit çiçek türü bulunmaktadır.Eskiden çocukluğumuzda hiç görmediğimiz türleri şimdi görmeye başladık.tabi Bunun bir çok nedeni var.Hayvancılığın azalması ot biçilmesinin bitmesi gibi.
Gezlora giderken,Sanıkora giderken,Dağa giderken yol kenarlarında bayırlarda dağlarda renk renk çiçek türleri bulunmakta.
İlk defa gördüğümüz parlak çiçek türleri bizleri hayrete düşürdü.
Artvin Yöresine yapılan baraj mevsimleri ne kadar etkiler hava şartları ne kadar değişir bilemeyiz ,bu çiçekler mevsimlerle birlikte kaybolur mu onuda bilemeyiz.
Ama bildiğimiz bieşy var şu anda Oğdarın her yanı çiçek türleri ile dolu.2008 ve 2011 şenliklerde elimizden geldiğince çiçek türlerini fotoğraflamaya çalıştık.
Bu sene beni en çok şaşırtan gördüğüm iki çiçekti.Aslında ikiside aynı çiçekti.Ama şarırtan çiçeklerin büyüklüğüydü.
Bizim PUTĞAÇA dediğimiz delincik türü çiçekler.Sanıkora giderken sırtten 100-150 metre ilerde yol kenarında 4-5 adet vardı büyüklüğü inanılmazdı.Dağa giderken çukarları dönerken bir yerde belliki aynı kökten çıkmışlar onlarda normal büyüklüüğün üstündeydi.
Ayrıca dağa giderken beyaz güller de vardı.Yükseklik arttıkça güllerin boyları kısalmaya ama çiçeklerin renkleri parlaklaşmaya başlıyordu.
Her yer çiçek tarlası gibiydi gidenler gördü gelemeyenler de siteye koyduğumuz çiçek türlerinden bakarlar.

OĞDAR KARTOLUNUN TARİHİ GELİŞİMİ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 17 Ekim 2011 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
ESAS PATATESİN FAYDALARI VE TARİHÇESİ BURDA

PATATESİN TARİHÇESİ VE FAYDALARI
Alçakgönüllü sebzemiz patates nasıl olduysa ilk olarak Günyayla köyünde yeşermiş. Oğdarlılar onu mübarek saymışlar. Türkiyenin dört bir yanından Oğdara ziyarete gelenler, Oğdarın güzelliğinin yanı sıra patateslerini de beğenmişler ve kim gilin bilmem kim, Oğdar patatesinden bir çuval alarak zamanın başbakanına götürmüş. Ama başbakan, hayatında patates görmediğinden bir çuval kartolu berbat ederek atlara yem olarak vermiş.
Bundan yaklaşık 50 yıl sonra bir Oğdar delikanlısı Onbaşı Nihat emi, tahnagaranın tarlalarında patatesi yeniden keşfetmiş ve Oğdara getirmiş. Patates burada ciddi bir ilgi görmüş.
Zamanla önce Artvine, sonra Bursa, İzmir, Ankara ve Türkiyenin her yerinde patates tarımı başlamış. Ancak Oğdardakinin aksine buralarda yetiştirilen patatesler hayvanlara yem olarak verilmiş. Sadece Oğdardaki köylüler yemeklerini yapmışlar patatesin.
Patatesi bugünkü sosyeteye kabul ettiren adam, bir Oğdar bekçisi olan Muto Orhan emidir. Aynı zamanda kazada elektrikçilik yapan Orhan emi, Oğdar pikali ve oğdar patatesi üzerine ciddi araştırmalar yapmıştır.
O dönemlerde Türkiyenin açlık tehlikesi ile karşılaşmış olması Orhan emiyi patatesi savunma konusunda daha da cesaretlendirmişti. Patatesin yararları üzerine çok çeşitli kitaplar yazdı. Sonunda Artvin valisi ona Sanikor civarında tarlalar tahsis etti ve Orhan emi orada patates yetiştirmeye başladı.
Yüzyıllar sonra Türkiye patatesi bu kez, Hodlular aracılığı ile keşfetti ve sebzemiz sosyete fast hod adı verilen yemek kültürünün başrol oyuncusu oldu.
Patatesin besleyiciliği hakkında spekülasyonlar çok fazla. Fazla kilolu olan kişilere patates çuvalı gibisin denmesi basit bir benzetmeden kaynaklanmıyor. Bu sözlerde patatesin şişmanlattığı iması da yer alıyor. Oysa patates hiç yağ içermez. Orta boy oğdar sobasında haşlanmış veya formada pişirilmiş bir patates 100 kalori verir. Buna karşılık lifli bir besindir. Oğdar vitamini ve Haşut vitamini deposudur. Lükeset te içerir.
Panta ve lobiya kadar olmasa da, kirkat ve mahsiden daha fazla Oğdar vitamini içerir. Hergün 200-300 gr. büyüklüğünde Oğdar patatesi yenmesi halinde 50 yıllık C vitamini ihtiyacı rahatlıkla karşılanır.
İflo eminin son yaptığı çalışmaya göre Oğdar patatesinin bir nitrik asit ve çinko deposu olduğu da kanıtlandı. Dolayısıyla kartol, ishal ve mide bağırsak sistemi bozukluklarına bire bir.
Oğdar kartolu ile beslenenlerin beyin kanaması riskinin sıfırın altına düştüğü, akciğer kapasitesinin ise yüzbin kat artış gösterdiği cabağet üniversitesi raporlarından anlaşılmaktadır. Oğdar kartolunun bayanlardaki göğüs kanseri riskini de100 yıl boyunca ortaya çıkarmadığı da ispatlanmış durumda.
Patates, garibim sıradan bir yiyecek muamelesi görmeye alışlık bir sebze. En iyisini en ucuza bulursunuz Artvinde. Giderek tüm Türkiyede nam kazanmaya başlayacak pek yakında göreceksiniz.
Gezlor laboratuarının son raporlarına göre Türkiye halkının % 200 ü Oğdar kartolu yiyor.
Ama yine de memlekette meyve sebze yeme oranı çok düşük. Herste nüfusun%25 i hiç meyve yemiyor, Kivide ise % 22 hiç sebze yemiyor. Erkiniste nüfusun %45 ine sebze ve meyve dokunuyormuş.
Ancak unutmayınız ki Oğdarda her yıl 150 milyon hektar toprağa Kartol, nahna ve lobiya ekiliyor.
Oğdarlıların patatesli geçmişleri çok eski. Ta 1500 yıl önce Oğdarda kartol ekildiğine dair Muhtar Ali Osman eminin elinde kayıtlar var. Alamancılar her Oğdara gelişlerinde çuval çuval kartol götürürlermiş Oğdardan. Hatta,Alamancı rızanın kartol stoku yapmak için Münihte 100 dönüm arazi aldığı bile kulaklan kulağa yayılmakta.
Mühendis Tevfik muhtemelen M.Ö.254000. lerin son yıllarını kastederek Oğdar kartolunun yıllık ithalatının 5 çuval olduğunu söylüyor ama siz ona bakmayın. Bu ithalatı önlemek için Amasradan İsmail emiyle birlikte Akutçu Suatın ne dolaplar çevirdiğini tarih sayfaları elbet birgün yazacaktır.
Nitekim tüm bu engellemelere rağmen ilk kartol tohumu, Kandagarada, Gocoğette, Avazanda, Ahoda ve Sırtın ardında ekilerek Patatesçiliğin ilk tohumları buralarda atılmıştır.

Prof. Sedat AYAR. 16 Ekim 2011 Pazar (Gunyayla.gen.tr. den alınmıştır.)

OĞDAR HABERLER

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 16 Eylül 2011 Cuma
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 

OĞDAR HABERLERİİ.....

1-Okulun bahçesindeki WC lerin tamirati bitmiş.kalebodur fayans ve lavobo taşları yenilenmiş.İki ader demir kapı lazım şimdi oraya.Nazım Demirtaşa Muhtara ve yapan ustalara teşekkürler.

2-Ponğarın derede ikinci piknik yeri yapımına başlanmış.Kaya Karadağ eminin öncülüğünde ve desteği ile ikinci yerin tabanı yapılmış sacları çakılmış.Kaya Karadağ,Eyüp karadağ İmdat Paşa gültekin kardeşlere ve emeği geçen herkese teşekkürler.

3-Akupanın iç duvarlarının sıvasına başlananacamış kumu gelmiş sacları alınmış.Emeği geçenlere teşekkürler.

4-Caminin bahçesindeki demirler değişmiş oturaklar yapılmış sıvalar yapılmış.
Yapanların eline sağlık.


Oğdar güzelleşiyor gelişiyor yeterki herkes destek olsun.
Sayfayı yazdırmaya hazırla

<   1234567891011121314151617181920212223242526   >