Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
1 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar

Bu başlık altında yayınlanan yazılar

<   11112131415161718192021222324252627282930313233   >

OĞDAR HALK MÜZİĞİNDE TULUM.

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 24 Şubat 2010 Çarşamba
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
OĞDAR HALK MÜZİĞİNDE TULUM.
Halk oyunlarımızda Tulum vazgeçilmez bir çalgıdır. Genelde horonlarımız tulumla oynanır. Hiç zedelenmeden çıkarılan oğlak derisinden yapılır.Eski Türkiye Türkçesinde tuluk, tulguk, dulkuk, duluk biçiminde söylenmiştir. Tulumun bölgemize göç eden Avar Türkleriyle geldiği sanılmaktadır. 1933 yılında Macaristan'da Avar'lara ait tarihi bir mezarda bulunması tulumun bir Türk çalgısı olduğunu kanıtlamaktadır. 1072 yılında Kaşgarlı Mahmut tarafından yazılan Divan_ı Lugat_ı Türk adlı eserde tulkuk şeklinde geçmektedir. Burada Tulkuk:" Tulum, ürülmüş ve şişirilmiş tuluk" yazmaktadır. Oğlak derisinin ayaklarından birine tahtadan lülük diğer bir ayağınada nav takılır. Lülükten üflenerek tulum şişirilir. Tulum tam dolunca navdan ses gelir.
Gönderen:: ayhandemirhan

KÖYÜMÜZLE İLGLİ BİLGİLER

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 08 Şubat 2010 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
OĞDAR HALK OYUNLARININ TARİHSEL KÖKENİ: HORON, BAR
Horon (Horom) ve Bar oyunlarımızın temelini oluşturmaktadır. Bayramlarda, düğünlerde coşkuyla oynanırlar. Tulum, zurna ve davul eşliğinde oynanan oyunlarımızın ortaya çıkışı tarih öncesine kadar gitmektedir. Genellikle bu hareketler, Tanrıya yakarışta yapılan hareketlerin tarihi süreç içinde bir ahenk bütünlüğü olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hareketlerin bazıları ise yaşam içinde yapılan gündelik işlerin taklit edilmesi biçimindede kendini göstermektedir. Örneğin ekin biçme hareketinin halkoyunlarına girmesi gibi. Ayrıca oyun esnasında değişik seslerde çıkarılmaktadır. Bölgeden bölgeye değişen bu sesler bizde ihu ihu ihuhuhu....biçimindedir. Bu seslere dikkat ettiğimizde horoz ötüşüne benzemektedir. Bu seslerin bir hayvan sesine benzemesinin nedeni tarih öncesinde kutsal kabul edilen hayvan sesiyle Tanrıya yakarıştır.

Ayhan Demirhan

KÖYÜMÜZÜ TANIYALIM

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 01 Şubat 2010 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
OĞDARLA İLGİLİ BİLGİ:
GİNKALO

Lükeset ve Şikerin arasında Cabağet'in tam altında Cabrasan'ın dereyle birleştiği yerdedir. Lükeset'ten Şikere derelere aşağı giderken sağ tarafta önce Yukarı Ginkalo biraz aşağıda ise aşağı Ginkalo yer alır. Burası son derece verimlidir. Hertürlü sebze ve meyve yetişir. Ayının vereceği zarara karşı tedbir olarak eskiden burda Çak-Çak vardı. Çak_Çak'ın sesinden ayı buralara girip zarar veremezdi. Ancak bir seferinde bir ayı Çak_Çakın farkına varır ve Çak-Çakı kırıp atar ve sebze ve meyvelere altüst eder. Yukarkı Ginkaloda bulunan harmanda kocaman bir Yangın Cevizi denen bir ceviz ağacı bulunmakta idi.

Kaynak:Ayhan Demirhan

KÖYÜMÜZLE İLGİLİ BİLGİLER

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 25 Ocak 2010 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
OĞDAR'LA İLGİLİ BİLGİ ;CABUK'TAKİ TARLALAR

Ruslarla bölgemizde yapılan savaşlar yüzyıllar boyunca sürmüş ve Artvin çeşitli işgallere uğramıştır. 1828 işgali, 93 harbi işgali, 1918 İngiliz işgali ve Gürcü işgali. Bu işgallerden köyümüzde nasıbını almış Ancak yapılan antlaşmalarla Oğdar Türk tarafında kalmıştır. Köyümüzün sınırları Rusya ile sınırımız olmuştur. Bu işgallerden nasıbını alan köylerden ikiside Erzuruma bağlı yakın komşu köylerden Olur ve Oltu'dur.Savaşta bu köylerden kaçanlar köyümüze sığınmış köyümüz de bunlara kucak açmış barınak, ekmek ve işlenecek arazi vermiştir. İşlenecek yer olarak verilen yerlerden biride Cabuk'tur. Cabuk'ta tarlalar açılır ekilir biçilir. Oltu ve Olur tekrar Türk topraklarına katılınca bu kişiler köylerine tekrar dönerler. Ancak Cabukta bıraktıkları tarlların izleri kalır. Tarlaların izleri köyden net olarak görünürken bugün artık bu izler kaybolmak üzeredir.

Ayhan Demirhan

KÖYÜMÜZÜ TANIYALIM

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 11 Ocak 2010 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
OĞDAR'LA İLGİLİ BİLGİ:CABUK

Köy'ün güney batısında bulunan dağın adıdır. Erzurum-Kivi ve Hers köyü sınırındadır. Dağ köyleri dediğimiz Erzurum köylerine açılan kapıdır. Dağ köyleri denen bu köylere yol burdan geçer. Aynı zamanda köyün otlağıdır. Mezralarda toplanan hurma, kızılcık, kiraz, elma, gibi meyveler atlar, katırlar ve eşeklerle komşu köylere bu dağdan aşılarak götürülür.

Ayhan Demirhan

<   11112131415161718192021222324252627282930313233   >