Ana sayfa Köyümüz Albüm Üye giriş Konuk defteri İletişim Hizmetler Dosya indirme
Konuk Defteri  

Yıllar sonra selam yazalım kale mi kiralim
   - betonkaya, 09.10.2023

Mudanya dan selamlar..

Mudanya da bahar havası yaşıyoruz..
Yusufeli hepimizi üzüyor, yüreğimizi yakıyor..
Yazın ancak geliriz o zaman da muhtemelen Eski Yusufeli sulara gömülür..
   - cmustafagumus, 24.02.2023

yeni yusufelinden selamlar. eski yusufeli yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı bir tarih sular altında kalıyor. görmek isteyenlere arkadaşlara duyrulur.
   - sanikor, 23.02.2023

Artvinden hayırlı günler
   - Cemal Akistanbullu, 09.11.2022

Artvinden hayırlı günler değerli oğdarlı dostlar her şey gonlunuzce olsun
   - Cemal Akistanbullu, 29.05.2022




EkleBunu Sosyal Paylaşım Butonu

Sisteme giriş  




 


Hala hesabınız yok mu? Hesap açmak için tıklayın.

Çevrimiçi  
Şu an bağlı olan kullanıcılar:
4 konuk ve 0 kayıtlı kullanıcı çevrimiçi.

Şu anda sitemizde konuksunuz. Buraya tıklayarak ücretsiz kayıt olabilirsiniz.

Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar

Bu başlık altında yayınlanan yazılar

<   11112131415161718192021222324252627282930313233   >

BİZ EFKARLIMIYIZ ? YOKSA DERTLİMİYİZ

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 06 Ocak 2010 Çarşamba
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
Oğdarın batısına doğru uzanan,bir tarafı söğüt ağaçları bir tarafı çayırlar ve güneşin batışına doğru süzülen ince patıka bir yol.Kimine göre HANIN SIRTI,kimine göre EFKAR TEPESİ.
Oğdarda yaşayan ve daha önce yaşamış herkes elinde tesbihi,cigarası yanında arkadaşı sırdaşı ile Efkara doğru yürümeyi herşeyden önde tutar.
Aslında Oğdar havadar seyrangah bir yer.Yöre halkıda kapalı alanı sevmez basık yerlerde daralır ,hep havadar yerleri severler.
Efkar insanımızın hava aldığı ,yorgunluk attığıi,dertleştiği ve dinlendiği yer.Her mevsim başka bir güzel olur.Her zaman insanı cezbeder.
Bahar yemyeşil çayırları,renk renk çiçekleri bir yanda akan suyu ,güneşi söğütleri ,diğer yanda çayırları yükseklere doğru uzanan dağları.ve maviyle buluşup uzayan manzarası.

Oğdarlı acaba neden çok sever Efkarı yada efkarda gezmeyi.İzmirde yaşayan köylülerimiz köy içindeki asfalt boyunda bir baştan bir başa dolaşıp dururlar.Burgazda gezmek için çok yer var.Bir bakarsın limanda bir bakarsın sahil boyunda durmadan yürüyüşe çıkarlar.Dedikya kapalı yerler sıkar boğar insanı.eee oğdarın manzarasını gören kapalı yerde kalmaz demi.
Ama yinede benim anlamadığım EFKAR da ne var.yaz demeden kış demeden burya gider insanlarımız.Kışın en berbat günlerinde de gecenin en zifiri karanlığında da .

Acaba biz çok mu dertliyiz? Efkarlı kederli bir milletmiyiz Neden Efkara doğru gider geliriz.

KÖYÜMÜZÜ TANIYALIM "VAŞNIKORA"

Tarih: 31 Aralık 2009 Perşembe
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 

OĞDARLA İLGİLİ BİLGİ:
VAŞNİKORA

Yukarki sırttan giden yolun sonu, köyümüzün dağının alçaldığı sol taraftanda diğer bir dağın yükseldiği bir boğaza çıkar. Burası hem köyümüzün hem Yususfeli;nin ilçe sınırıdır. Buradan bakıldığında karşınızda Artvin ve Ardanuç;un uçsuz bucaksız sıra dağlarını görürsünüz. Arkanızda ise Yusufeli;nin dağları ve vadileri vardır. Burası adeta iki dünyanın geçiş yeri gibidir. Sanikor mezramızın hemen üstünde bulunan bu yerin hemen solunda ileriye doğru uzanan bir tepe ve üstüne yapılan sıra evler vardır. Sınır köy Hod;a ait olan bu mezra Vaşnikora dır. Köyümüze ait bir mezra olmamsına rağmen kendi mezramız gibidir. Hod;la köyümüz arasında güçlü bağlar bu mezra vasıtasıyla kurulur. Burada kalanlar Cuma günleri Cuma nazmı için köyümüze gelir. Hemde kış yaz demeden. Bir seferinde köyümüze Cuma namazı için gelenler dönerken çığ altında kalmış hayatlarını kaybedenler olmuştur. Köylülerimizin gece karanlık ve soğuktaki kurtarma çalışmaları takdire şayandır. Bu acı olay hafızalarımızdan hiç silinmemiştir.

Ayhan Demirhan

KÖYÜMÜZÜ TANIYALIM "SANIKOR"

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 28 Aralık 2009 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 

OĞDARLA İLGİLİ BİLGİ.
SANİKOR

Oğdar;ın coğrafi sınırlarının en yüksek mezrası Sanikor dur. Köyün ve Yusufeli;nin Artvin;le sınırında kuruludur. İki dağ arasında ağaçlıklı ve yeşillikler içindeki bu mezramız tüm mezralarımızın içinde bulunduğu ve Çoruh nehrine kadar uzanan büyük vadinin başlangıcında yer almaktadır. Bu mezramız geçmişte Osmanlı Devleti ile Rusyanın 40 yıllık sınırını oluşturmuştur. Hemen yukarısındaki sırt Osmanlı Rus sınırı idi. Köyün dağına otlatılmaya götürülen hayvanlar bu sınırdan geçirilir ve her geçen hayvanın arkasına burada sıcak mühür basılırdı. Otlatılan hayvanlar buradan tekrer mühürleri kontrol edilerek içeri sokulurdu. Avazan mezrası ile arasındaki dağın arkası asker kışlası olarak kullanılmıştır. Şehit düşen askerlerin burada mezarları bulunmaktadır. Köy topraklarının en başında kurulduğundan olacak buraya Baş işareti anlamına gelen Sanikor adı verilmiştir.

Ayhan Demirhan

KADAĞMANIN TAŞI

Gönderen: Mustafa Gümüş Tarih: 21 Aralık 2009 Pazartesi
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 

OĞDARLA İLGİLİ BİLGİ.GADAĞMA VE GADAĞMA7;NIN TAŞI

Şiker mezrasının ortasından yürüyüp yolun sonuna geldiğinizde birkaç ev ve sonunda ağaçsız boş bir alana çıkarsınız. Karşınıza, yukarıdan ve yüksekten aşağıya doğru hızla alçalan görkemli dağın 10-15 metre yükseklikteki kayalığı çıkar . Kayalık bir kale gibi önünüzü keser. Bağlar mezrasına geçişinizi engeller. Gadağma burasıdır. Burası ayıların bol olduğu ve Şiker;e girişlerinin yeridir. Ayıların yerlerde ayak, ağaçlarda tırnak izlerine her zaman rastlamak mümkündür. Bulunduğunuz yerin hemen altında kocaman bir taş vardır. Bu taşa Gadağma;nın Taşı denmektedir. Buraya gelen kişi bu taşın üstüne mutlaka çıkar ve muhteşem Gadağmayı buradan seyreder.
GADAĞMA Yukarı geçilecek yer, Konumun Değiştiği Yer anlamındadır. Yerin yapısı bu anlamlara uygundur. Gadağma;nın yukarısında tehlikeli bir geçiş yeri vardır. Geçmişte buradan geçmeye çalışan bir kişi kayalıklardan aşağı yuvarlanmıştır. Ağaçlıklı ve yeşilliklerle kaplı Şiker;in konumu burada değişmekte ağaçsız , dik bir kayalık ve uçurum halini almaktadır.

Ayhan Demirhan

KÖYÜMÜZÜ TANIYALIM ***DİNK**

Tarih: 03 Aralık 2009 Perşembe
Konu: Günyayla - Oğdar köyü ile ilgili yazılar 
Köyümüze giriş yapılan beton köprünün sağında yer alan ,köyün ortak malı olan bir tür değirmen.
Özelliği burda tahılların un olarak değil kırma olarak öğütülmesidir.Yanı bulgur ve gendima yapılırdı.
Köyümüzde eskiden yaklaşık 20 değirmen çalışırmış.Köyün alt başından ketevetten başlar ,üst başına kadar 20 değirmen çalışırdı,bunların DİNK VE AKUPA köylünün ortak mallarıdır diğerleri ise bazılar sülale ortakları bazıları şahsıydı.
Hatta daha eskiden köyde iki dink olduğu söylenir.Bir köyün orta yerindeki dink diğeri şimdiki Camuşgilin değirmenin üstünde imiş,
Buğdaylar iyice yıkanır,kurutulur sonra pişirilirdi en son olarak ta dinkte döğülerek bulgur olarak öğütülürdü.
Maalesef şimdi köyümüzde dink kalmadı .çünkü yol geçecek diye tarihi ortak değerimizi yıkıldı.şimdi yerinden yol geçiyor.

Foto:Şakir Ata

<   11112131415161718192021222324252627282930313233   >